Пандемията ограничи пътуванията и срещите ни с нови хора. Град

...
Пандемията ограничи пътуванията и срещите ни с нови хора. Град
Коментари Харесай

Литва изгради „портал“ към друг град

Пандемията ограничи пътуванията и срещите ни с нови хора. Град Вилнюс,, обаче има забавно решение за изтупване на прахта от позабравените ни обществени умения. „ Портал “ към друг град, в друга страна, в действително време. Хората, които са работили по новото създание, наподобява са се въодушевили от научната фантастика, с цел да трансфорат ловко концепцията си в въплъщение на визията ни за портал към други светове, основана от доста прочетени книги и изгледани филми за бъдещето.

Вилнюс сложи кръговиден портал до жп, като го свърза с портал, ситуиран в полския град Люблин, който се намира на към 600 километра. Двата портала съставляват огромни екрани и камери, които излъчват онлайн. С тяхна помощ сред двата града се образува дигитален мост.

 

Vilnius city, Lithuania has created a real-time 'portal' near its train station that connects to an identical portal in Lublin, Poland, about 600 kilometers away, creating a digital bridge - very cool!
— ben (@bencocke)
Инсталацията цели да подтикне хората да се замислят за концепцията за общественост. Проектът е зов да надмогнем предразсъдъците и да оставим различията зад тила си. Според основателя на концепцията Бенедиктас Гилис, човечеството е изправено пред доста провокации. Причината обаче не е неналичието на блестящи учени, деятели, водачи или технологии. Истинският проблем се корени в неналичието на съпричастност, както и възприятие към света, което е сведено до националните граници.



Кръглият дизайн, който припомня на огледало, по никакъв начин не е инцидентен. Той е въодушевен от научната фантастика и пътуването във времето и е поръчан особено на инженери от Центъра за основаване и нововъведения в Техническия университет Вилнюс Тех. Работата по основаването е лишила 5 години, само че в действителност идва в точното време – преди предстоящото утихване на пандемията. В бъдеще има проекти да се прибавят още портали към други градове по света.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР