Пандемията ограничи достъпа на децата с детска церебрална парализа до

...
Пандемията ограничи достъпа на децата с детска церебрална парализа до
Коментари Харесай

Българската Коледа помага на 15-годишния Ивайло с детска церебрална парализа

Пандемията ограничи достъпа на децата с детска церебрална парализа до рехабилитация, която за тях е витално значима.

Точно тогава родителите на Ивайло Миленков от град Септември виждат излаз в упражненията, които рехабилитаторът Христо Спасов демонстрира и споделя в обществените мрежи. Преди година стартират да се виждат и в кабинета му в Пловдив, с помощта на средствата, които фамилията получава от акцията " Българската Коледа ".

Всеки час при рехабилитатора стартира с разпъване на мускулите и приключва с вървене на пътека. Когато влизат за първи път в кабинета, момчето е много лимитирано в придвижванията си, а ръцете му са слаби.

" Тези деца, които вървят с помощни средства, би трябвало да имат мощни ръце. Той ужасно се оправя съгласно мен ", споделя рехабилитаторката Шенгюл Хасан.



Ивайло се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. Благодарение на фамилията и на експерти, които се грижат за него, той става все по-уверен. Ходи на учебно заведение в Септември, а пътуванията до Пловдив за среща с рехабилитаторите Шенгюл и Христо са му обичани.

За доста родители рехабилитацията е скъпоструващ разкош.

" Тя би трябвало да стане по-достъпна и децата да могат да получават тези грижи. Сега по най-новите класификации церебралната парализа е положение, не е заболяване и ние би трябвало да създадем по този начин, че детето да може съгласно опциите му да се обслужва самичко - както у дома, по този начин и на открито ", изясни рехабилитаторът Христо Спасов.

Затова майката на Иво взема решение да кандидатства за подкрепяне от акцията Българската Коледа. Два пъти в седмицата пътуват до Пловдив. С всяко посещаване резултатите стават все по-видими.



" Научи доста нови неща, като да вземем за пример да си обува обувките примерно, което за тях е доста мъчно. Следващата задача е да се научи да си облича якето самичък ", споделя майката Венелина Бошева.

" Отчетохме огромно достижение в неговата походка с помощно средство, тъй като той не може да върви самичък, с бастунчета стойката е изправена, също неговата мотивация се усъвършенства - да покачва желанието си да преодолява компликации ", изяснява Христо Спасов.

Днес Ивайло има рожден ден, става на 15 години. Иска рокаджийска торта, тъй като обичаната му група е AC/DC. И като един същински рокаджия с непокорен дух продължава напред.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР