Пандемията ни промени и се страхувам, че тази промяна ще

...
Пандемията ни промени и се страхувам, че тази промяна ще
Коментари Харесай

Оперната публика има едно по-добро качество на живот

" Пандемията ни промени и се опасявам, че тази смяна ще продължи и ще се отрази на нашите взаимоотношения  в бъдеще. Но се тормозя, че тя ще промени и изкуството отсега нататък, тъй като промени нашият контакт с пубиката. Онлайн концертите бяха потребни с това, че можеха по-късно да се видят и чуят още веднъж, само че нищо не може да размени контакта на актьора с публиката - това е, което го зарежда. Беше доста тежко за създателите през тези две години ", показа за БНР известната оперна певица от Старозагорската опера Яница Нешева .

Тя е приключила оперно пеене в класа на проф. Мила Дюлгерова . Възпитаник на Държавната музикална академия " Панчо Владигеров ", родена е в Стара Загора. От края на 2001 година досега е солистка на Държавна опера - Стара Загора .

Носител на множестно влиятелни музикални награди в региона на оперното пеене. Стотици са функциите и както самата тя призна пред БНР, обичаните функции се трансформират през времето - създателят постоянно търси нови и нови изяви.

През годините взе участие в майсторските класове на Райна Кабаиванска и на Анна Томова - Синтова, на проф. Мати Пинкас и Елизабет Линхарт. Гастолира в спектакли по целия свят.

 ФБ / Държавна опера Стара Загора - State Opera Stara Zagora

Софийската филхармония и Държавна опера - Стара Загора през април и май показват в Камерна зала България поредност от концерти - " Барокови картини " . Солисти са Яница Нешева(сопран) и Петя Петрова (мецосопран). В програмата са определени едни от най-хубавите музикални мостри на бароковата ера от модерните за времето си композитори - Монтеверди, Пърсел и Хендел.

" Този концерт пристигна като концепция тъкмо поради пандемията. Изнесохме го преди година в Стара Загора, а в този момент и в столица. С Петя взехме решение, че това е точният миг - за камерни концерти . Особено пък с барокова музика, която изисква една по-различна вокална подготовка и една друга хармония и усет. Има интерес и в Стара Загора, и тук в столицата.

 ФБ / Държавна опера Стара Загора - State Opera Stara Zagora

Това са едни напълно нови аранжименти и за всички от групата беше доста вълнуващо присъединяване в този план. А бароковата музика в България не е толкоз застъпена , за тази музика се употребяват принадлежности, които въобще ги няма у нас. В чужбина има барокови общества - общественост от хора, които имат собствен метод на живот . Но и у нас концертите се одобриха добре  - тъй като тази музика носи светлина и те зарежда ", описа още за БНР Яница Нешева.

 ФБ / Държавна опера Стара Загора - State Opera Stara Zagora

" Мога да кажа, че публиката се връща в залите, а оперната аудитория, симфоничната, тази която се е подготвила за срещата с едно по-сложно и по-висше изкуство, има и по-добро качество на живот.

За мен музиката е преди всичко. Всичко, което правиш в изкуството е доста значимо.

Такива и са хората към мен - храним се с изкуство. Защото то е съпреживяване - контакт с други хора , които имат нужда да са по-израснали... ", счита Яница Нешева.

 Снимка: Личен списък

От три години тя работи с детските оперни школи и оперен спектакъл към Пловдивската опера :

" През 2016г. се ражда   „ Госпожа Опера “ – платформа за деца от 3 до 13 години с просветителна и просветителска активност, която приобщава нова и млада аудитория. Идеята е на шефа на Опера Пловдив, госпожа Нина Найденова.

Госпожа Опера посреща децата за първи път в операта, снима се с тях, настанява ги в залата, взе участие в действието на сцената, вкарва ги в сюжетната линия. Образът е посредник,  психическо средство за предразполагане на децата. Госпожа Опера разкрива всички секрети – развежда зад кулисите, забавлява малчуганите по време на ателиета по изобразяване, гримиране и така нататък Тя е съвършен хазаин в света на музиката. Изпълнява се от подготвен аниматор или артист с опит в работата с деца.

" Работата ми с децата е вдъхновяваща! " , сподели още Нешева.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР