Пандемии ще се появяват все по-често, ще се разпространяват по-бързо

...
Пандемии ще се появяват все по-често, ще се разпространяват по-бързо
Коментари Харесай

Учени: Чакат ни още по-страшни пандемии, ако не защитаваме природата

 Пандемии ще се появяват все по-често, ще се популяризират по-бързо и ще убиват повече хора спрямо Ковид-19, в случай че човечеството не предприеме по-дръзки действия за преустановяване на унищожаването на природата, предизвестяват учени, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Резултатите от изследването на 22-ма интернационалните специалисти бяха оповестени днес http://www.ipbes.net/pandemics. Според тях отбраната на тропическите гори и други богати екосистеми ще помогне за закъснение на климатичните промени, ще избави скотски, птичи и растителни типове и ще предотврати разпространяването на пандемии.

" Оказва се, че като подхващаме дейности против пандемиите, способстваме и за климатичните промени и биоразнообразието и това е нещо положително ", споделя зоологът Петер Дасцак, ръководител на панела от научни специалисти. Изследването е по поръчка на Междуправителствената платформа за научна политика за биоразнообразие и услуги за екосистемите, в която вземат участие над 130 страни.

Изследователите са открили, че близо половината от към един милион и седемстотин хиляди неоткрити вируси в природата може да са способни да заразят и индивида. Дейности като търговия с диви животни, бракониерство, изсичане на гори, с цел да се разчистят терени за развъждане на соя или маслена палма основава рискова непосредственост сред хората и патогените. Учените означават, че Ковид-19 евентуално произлиза от прилепи и е почнал разпространяването си измежду хората на пазар в Китай.

Превенцията може да бъде 100 пъти по-евтина от цената за преодоляване на пандемия, само че държавните управления към момента разчитат най-вече на реактивни ограничения като ваксини, написа в отчета на експертите. Те приканват за задълбочаване на интернационалното съдействие за ограничение на рисковете.

Глобалните разноски в резултат на Ковид-19 се правят оценка на 8-16 трилиона $ към юли тази година. Стойността единствено в Съединени американски щати може да доближи 16 трилиона $ към края на идната година, се показва в отчета на учените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР