Панагюрище днес е център на тържествата посветени на 147-ата годишнина

...
Панагюрище днес е център на тържествата посветени на 147-ата годишнина
Коментари Харесай

`Панагюрище е център на честванията за 147-ата годишнина от Априлското въстание

Панагюрище през днешния ден е център на тържествата отдадени на 147-ата годишнина от Априлското въстание. Тържествата ще стартират с литийно шествие, което ще придвижи Светините на Април 1876 година

Шествието ще стартира от историческия музей в града и ще бъде водено от свещеници, отпред с Поибренския сребърен кръст, с който е благословена Хвърковата  чета на Бенковски. На площад „ 20-ти април “ ще бъде осъществен ритуалът по издигането на националното знаме. В 11 часа, в църквата „ Свето Въведение Богородично “, откъдето преди 147 години с камбанен звън е даден стартът на въстанието, ще бъде отслужена заупокойна панихида за починалите в Априлската епопея.

Една от атракциите е историческата възстановка, която пресъздава събитията от експлоадирането на въстанието до защитата на Панагюрище.  Възстановката е с начален час 11.30.

Кулминацията на тържествата през днешния ден е националният митинг-заря, който стратегия „ Хоризонт “ ще съобщи директно в 20.30 часа.  Слово ще произнесе ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

147-та годишнина от Априлската епопея ще бъде маркирана в Клисура. С присъединяване на самодейци и членове на сдружение „ Традиция “ ще бъдат пресъздадени моменти от подготовката, началото и потушаването на Априлското въстание. Снощи се състоя тържествена заря-проверка, а преди този момент беше отслужена панихида в параклиса до църквата „ Св. Никола “, където са избити стотици клисурци.

Въстанието в Клисура е потушено 6 дни след оповестяването му. Градът е опожарен, а оживелите се изтеглят в Копривщица.  Днес отворен за гости ще бъде историческият музей, в който се съхранява камбаната, известила началото на въстанието.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР