Памуккале е сред най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни

...
Памуккале е сред най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни
Коментари Харесай

Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

Памуккале е измежду най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли (ДЕНТУРОД) 1.5 млн. туристи са пътували до там единствено за първата половина на 2023 година Изборът им е неслучаен – Турция обичайно предлага на посетителите си разнородни благоприятни условия за отмора през всеки сезон. Една от най-големите атракции на страната, обаче, е фамозната турска баня, както и СПА традициите, които са неразделна част от тази география още от древността. Да се потопите в обичаите за къпане в Памуккале, един от най-красивите райони в света, е незабравимо прекарване, което може да се откри единствено в тази забележителна дестинация. 

Памуккале, ситуиран в Западна Турция, на към 20 км от Денизли, е същинско естествено знамение с превъзходни снежнобели травертини и терасовидни басейни, които наподобяват на замръзнали водопади.  Част от листата на международното културно и приордно завещание на ЮНЕСКО, травертините наподобяват като облачно поле, осеяно с топли басейни с цвят на аквамарин. Потопете се в тези лечебни минерални води и открийте от близко завладяващата хубост на Памуккале. 

Считано за дестинация от листата с стремежи на доста хора, Памуккале е известно с красивите си снежнобели травертини, формирани от взаимоотношението на О2 и термални води. Перфектно комбиниране на история и природа, травертините в Памуккале, дружно с минералните си води, се счита, че имат лечебни свойства. Всяка година хора от целия свят се стичат към тази завладяваща дестинация, очаровани от спиращите дъха пейзажи и опциите за подмладяване. Важно е да се означи, че множеството травертини са предпазени заради деликатната си конструкция. Въпреки това посетителите могат свободно да се разхождат в някои региони на травертините, в които има дребни терасовидни басейни. За да се запазят травертините, гостите би трябвало да смъкват обувките и чорапите си, преди да влязат. 

В съседство с травертините в Памуккале се намира вдъхващият благоговение античен град Хиераполис, който също е част от този обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Преди към 2500 години цар Евмен II от Пергамон, запленен от великолепието на травертините, построява град наоколо до мястото. В чест на Хиера, брачната половинка на Телефос (легендарният създател на Пергамон), регионът е наименуван Хиераполис. В литературата Хиераполис е прочут още като Свещеният град, а омагьосващата атмосфера на този необикновено добре непокътнат античен град свидетелства за какво го назовават по този начин. Докато разглеждате античния спектакъл, храмовете, монументалните фонтани, гробниците, агората и гимназията, ще се придвижите във времето, разхождайки се по каменните улици, съществували преди две хиляди години. Историите към Плутониум, считан за вход към пъкъла през римския интервал, също са много увлекателни.

Хиераполис, с величественото си наличие към травертините, от дълго време се счита за център за лекуване и уелнес, с помощта на подмладяващите термални води, които се намират в региона. През цялата си история Хиераполис е бил прочут с лечебните си термални води, а епохи по-късно античният град продължава да притегля гости, които търсят лечебните и подмладяващи качества на тези води. Потапянето в античния басейн, заобиколен от антични колони и мрамор, е неповторимо прекарване. С целогодишна температура от 36 градуса, той е прочут като басейна на Клеопатра – легендата споделя, че кралицата на Египет в миналото се е къпала във водите на басейна. Отдайте се на възстановяващите термални води тук, плувайте измежду античните руини и се насладете на антична атмосфера.

Други забележителни здания в Хиераполис включват Античния спектакъл и Музея на Хиераполис. Театърът се откроява измежду театрите от римския интервал в Средиземноморския басейн, с помощта на отличителните си релефи, изобразяващи митологични истории, и превъзходната постройка на сцената и стъпалата за сядане. Да седнете на върха на този спиращ дъха спектакъл и да наблюдавате целия район в цялостно успокоение в продължение на часове е извънредно прекарване. Римската баня, която в миналото е била уважаван термален център, е превърната в археологически музей. В Музея на Хиераполис ще откриете завладяваща сбирка от артефакти, открити по време на разкопки в околните руини като Лаодикея и Триполис. Тези съкровища са изложени измежду впечатляващите сводести структури на римската баня, построени от травертинови блокове.

Полезни препоръки:

- Как да стигнете до там: Ако планирате пътешестване до Памуккале, най-удобно е да летите до летище Denizli Çardak. Ежедневните полети от летище Истанбул лишават към 1 час и 10 минути. След като пристигнете, можете елементарно да стигнете до Памуккале в границите на един час, като наемете кола, вземете такси или употребявате трансфер.

- Какво да вършиме: За да си гарантирате незабравимо прекарване в Памуккале, изберете вълнуваща активност, като да вземем за пример хвърчене с парапланер или балон с парещ въздух. Тези завършения оферират спираща дъха панорама към античния град Хиераполис и зашеметяващите травертини. 

- Какво би трябвало да видите: Лаодикея, една от седемте църкви, упоменати в Библията, се намира единствено на 15 км от Памуккале и Денизли. Тя е важен обект, който би трябвало да посетите в района.

- Трябва да купите: Памуккале, прочут със своите тъкани, се слави със своя плат Булдан, който се създава от памучна тъкан благодарение на обичайни техники. Благодарение на неповторимата техника на тъкане и деликатно подбраните багрила платът булдан е прочут с изключителните си изгоди за здравето, дълготрайната си устойчивост и хипоалергенните си свойства.

- Какво ядене да опитате: Най-обичаното ядене в града е кебапът от Денизли, който се подготвя от сочно агнешко месо и се пече майсторски в обичайната каменна пещ. Препоръчваме да опитате и възхитителния усет на гьозлеме, изпечено на дървен огън.

- И не забравяйте! За да оползотворите оптимално времето си в Памуккале, помислете за престой в околните термални уреди. Там можете да се отдадете на успокояващи разтривки, да се потопите в термалните води и даже да се поглезите с ободряващи кални бани. Друга известна атракция в Денизли са термалните извори Карахаит, където можете да се отпуснете и да се подмладите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР