Паметта на Света Великомъченица Екатерина се чества на 24 ноември

...
Паметта на Света Великомъченица Екатерина се чества на 24 ноември
Коментари Харесай

Отбелязваме паметта на Света Великомъченица Екатерина

Паметта на Света Великомъченица Екатерина се празнува на 24 ноември от всички православни християни в света с изключително страхопочитание и церемониалност. В нейна чест се основават църкви, а доста манастири са наречени на нейното име.

Славата на тази мъченица била велика и в древността. Павла, популярна римлянка, основала манастира във Витлеем през 386 година и посветила храма в него на Екатерина. За нея Свети Епифаний приказвал на Павла, че Екатерина била родена на остров Кипър, в Саламинската планина в неговата епископия.

Екатерина била по светите места в Йерусалим, а пред яслите във Витлеем дала обет за девство и получила пръстен от Христа. На Запад считат Света Екатерина за настойничка на учащата се юноша, изключително по философия. Службата за великомъченицата и църковните песнопения, основани в нейна чест, са от дълбока античност. През девети век известният християнски песнопеец Теофан Никейски и един незнаен духовник на име Вавил написали доста песни в чест на великомъченица Екатерина, които през днешния ден православната черква извършва на 24 ноември.

Празникът на Света Великомъченица Екатерина българите назовават още Катерининден. Хората почитат светицата поради качествата й да лекува бяс и шарка.

Рано сутринта в този ден стопанката на дома омесва 5, 7, или 9 пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има дребни деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: " Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско! "

Всеки би трябвало да отчупи къшей и откакто се прекръсти до три пъти да изрече: " Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи здравето по децата ти! ". " Амин! - дай, Боже! " - отвръща стопанката и гледа, питките да свършат на нечетно число минувачи, с цел да бъдат пресечени заболяванията.

Днес честват всички, които носят имената Екатерина, Катерина, Катя и Тина.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР