Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а

...
Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а
Коментари Харесай

Гого Лозанов: МОЧА е паметник на победата на Русия над България

" Паметникът не показва респект към починалите във войната бойци, а към руския режим и руската власт. Понеже този режим и тази власт исторически падна на 10 ноември за благополучие, както става с всички недемократични диктатури, те рано или късно падат и демокрацията, в това е нейната мощ, че тя съумява в евроатлантическия свят да се пребори с тези режими, както става и с фашизма.

Така че по-късно рухване е обикновено хронологично да няма повече подобен паметник, който да пропагандира руската власт ”, съобщи медийният познавач Георги Лозанов.

" В годините в дефиницията за агитация в “Енциклопедия Британика ” ще видите, че там става дума за агитация с думи, облици и паметници. Това е типична агитация с паметник. Днешният просъветски режим, който желае да продължи властта и въздействието в света, естествено се бори с всички сили този монумент да остане през годините и успяваше в този момент ”.

“Доводът, който нормално слушам от страна на Българска социалистическа партия и другите проруски проксита в България за запазването на Паметника на Съветската войска е, че история не би трябвало да се събаря, само че в случай че беше по този начин самите комунисти нямаше да съборят паметника на Сталин във Варна и да прекръстят градът Сталин във Варна. Преходът със Сталинския режим към последвалия го руски режим с новите му водачи е доста по-малък в сравнение с прехода от комунизъм към народна власт ”, сподели културологът. 

" В това отношение сега има доста повече учредения старите пропагандни послания посредством паметници да им се отнеме тази роля. Как може да допуснем в една евроатлантическа, демократична страна да има агитация на един, разгласен за незаконен посредством закон режим, няма никаква логичност. Разпространяването на облици на диктаторски режими е форма на закононарушение. Паметникът и фигурите му би трябвало да бъдат демонтирани и ситуирани някъде, където да бъдат обсъждани като артефакти, а не като пропагандно обръщение ”. 

На въпрос какъв монумент би трябвало да бъде инсталиран на мястото на досегашния, Лозанов изясни, доколкото София е мултикултурен град, мястото би трябвало да си остане градинка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР