Паметникът на руския пълководец Александър Суворов в Одеса е демонтиран,

...
Паметникът на руския пълководец Александър Суворов в Одеса е демонтиран,
Коментари Харесай

Свалиха паметниците на Екатерина Велика и ген. Суворов в Одеса

Паметникът на съветския военачалник Александър Суворов в Одеса е демонтиран, заяви градският съвет на Одеса, съобщи Актуално.

Паметникът на Суворов е демонтиран през нощта на 29 декември в едноименния регион на Одеса. Демонтажът е осъществен по едно и също време с този на паметника на Екатерина Велика. 

На 30 ноември градският съвет на Одеса гласоподава на свое съвещание да бъдат демонтирани и пренесени паметниците на съветската императрица Екатерина Велика и на нейните сподвижници – създатели на Одеса, както и на пълководеца Александър Суворов.

Паметникът на Екатерина Велика и на създателите на града е повдигнат през 1900 година, демонтиран през 1920 година и върнат на първичното си място през 2007 година

Паметникът в чест на императрицата, по чиято заповед през 1794 година е учредена Одеса - от черноморските казаци, които са украинци по генезис, е бил неведнъж нападан. В началото на ноември 2022 година градската администрация разгласи, че жителите са дали своят вот за демонтирането на паметника.
 

The monument to the commander Alexander Suvorov was demolished in, following a sculpture by Catherine II.

Earlier, the monument to Suvorov was dismantled in Izmail.
— NEXTA (@nexta_tv)
Demolition of the monument to Catherine II began in.

Video: Suspilne
— NEXTA (@nexta_tv)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР