Паметникът на Борис Сарафов, който партията на българския вицепремиер Красимир

...
Паметникът на Борис Сарафов, който партията на българския вицепремиер Красимир
Коментари Харесай

От Северна Македония: Паметникът на Борис Сарафов е на Скопие и никой не може да го вземе

Паметникът на Борис Сарафов, който партията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов желае да купи, е благосъстоятелност на град Скопие и никой различен с изключение на столичната община не може да го вземе, оповестява северномакедонският уебсайт Плусинфо, съобщи Българска телеграфна агенция.

Паметникът на революционера бе отхвърлен от мястото пред постройката на външното министерство заради строителни работи още през 2016 година Той е цялостен и не е претопен, както се говореше в обществото, съобщили източници на уеб страницата. Според някои от тях монументът се намира в Института " Рудници и желязо " .

Паметникът, висок 5 метра, който стоеше върху триметров фундамент, беше отхвърлен от мястото си на 10 декември 2016 година Тогава от общината не оповестиха за какво е отхвърлен и къде е изместен.

От общината на Скопие, която е виновна за паметниците от плана " Скопие 2014 ", не са дали отговор на въпроса на Плусинфо къде се намира паметникът, въпреки че са дали обещание. Не са отоворили и от община Център, на чиято територия бе подложен паметникът, а въпросът е бил ще се позволи ли на българския вицепремиер да купи паметника.

Преди няколко дни водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов заявява пред Скопие желанието си да изкупи демонтирания монумент и възнегодува, че ще бъде заменено името на улицата, кръстена на Борис Сарафов.

" Тази улица няма да носи името на революционера, който дружно с Анастас Лозанчев и Даме Груев беше в щаба на Илинденското въстание. Е, за Борис Сарафов нямаше подозрения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък тъкмо това не е провокирало смяната в името? Този мъж е боен началник на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. Единствената му " виновност " за тези в Скопие явно е, че е българин и че е офицер от българската войска. Нека им припомня също по този начин, че дружно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е ученик на българското военно учебно заведение в София. С какъв критерий мерите? Единия обявявате за македонец, а неговия другар Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си . След като махнаха тихомълком и неговия монумент преди време, това е вторият явен жест от страна на ръководещите в Северна Македония ", съобщи военният министър.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР