Пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно

...
Пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно
Коментари Харесай

Благоевград ще избира нов кмет, ВАС окончателно отстрани от поста Румен Томов

Пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекъснати предварително и в града до няколко месеца ще има нови избори за кмет. Това следва от решение на Върховния административен съд.

Причината за отстраняването на Румен Томов от поста е нарушаване на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Той не е спазил законовия период след избирането му за кмет, в който е трябвало да се заличи като притежател на компания.

През април предходната година Общинската изборна комисия в профил Томов от поста. Административният съд в Благоевград удостовери това решение, а Томов апелира пред всички инстанции. Решението на Върховен административен съд от през днешния ден е дефинитивно и идва след едногодишна правосъдна сага.

Очаква се откакто от ЦИК уведомят президента за отстраняването от поста на кмета на Благоевград, президентът да насрочи дата за нови избори за кмет на общината. Според адвокати частичните избори може да се проведат най-рано през юни. Дотогава общинският съвет би трябвало да избере краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград.

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР