Пълномаслените млечни продукти като прясно мляко, сирене, сметана и кисело

...
Пълномаслените млечни продукти като прясно мляко, сирене, сметана и кисело
Коментари Харесай

Защо трябва да консумираме пълномаслено мляко?

Пълномаслените млечни артикули като прясно мляко, сирене, сметана и кисело мляко би трябвало да бъдат част от здравословното хранене, с цел да се понижи рискът от преждевременна гибел с съвсем една трета, твърди ново проучване, за което оповестява " Стъди Файндс “.

Този съвет опонира на необятно публикуваното мнение, че ограничението на млечните артикули усъвършенства здравето, като в този момент откривателите откриват, че тези пълномаслени артикули в действителност защищават от сърдечносъдови болести - водещата причина за гибел в света.

В новото изследване се отбелязва също, че пълнозърнестите храни и непреработеното алено месо като говеждо, агнешко и свинско могат да се смятат за незадължителни, защото съгласно откривателите те имат малко или никакво влияние върху здравето ни. Вместо това би трябвало да се обърне по-голямо внимание на потреблението на повече ядки, риба и млечни артикули, а не да се натъртва само на диетичните и нискомаслените храни.

Проучването, в което са взели участие близо 150 000 души от целия свят, проследявани приблизително в продължение на 10 години, открива, че при тези, които постоянно употребяват пълномаслени млечни артикули, вероятността да развият сърдечносъдово заболяване или да умрат прибързано е с 30% по-малка.

Идеалният здравословен хранителен режим, именуван PURE, се състои от 3 до 4 седмични порции бобови растения, 7 порции ядки, 2 порции риба и 14 порции най-вече пълномаслени млечни артикули - като се изключи масло или бита сметана. Той включва и 2 до 3 порции плодове и зеленчуци дневно.

" Храните с ниско наличие на мазнини заеха централно място измежду обществеността, хранителната промишленост и политиките, като етикетите на питателните артикули се концентрират върху намаляването на мазнините и наситените мазнини ", споделя създателят на проучването доктор Андрю Менте от Института за проучване на здравето на популацията към Университета Макмастър.

" Нашите резултати демонстрират, че до две порции на ден млечни артикули, най-вече пълномаслени, могат да бъдат включени в здравословното хранене. Това е в сходство със актуалната просвета за храненето, която демонстрира, че млечните артикули, изключително пълномаслените, могат да защищават от високо кръвно налягане и метаболитен синдром. "

Традиционните препоръки за хранене дефинират мазните млечни храни като фактори, допринасящи за сърдечни болести. Този финален разбор обаче добавя възходящия брой доказателства, които акцентират изгодите от тях за здравето. Повечето сирена като бри или чедър, които съдържат сред 20 и 40 грама мазнини на 100 грама, се свързват с висок холестерол, осведоми БГНЕС.

Всяка храна с повече от 17,5 г мазнини на 100 г се смята за храна с високо наличие на мазнини.

Д-р Менте и екипът му съпоставят равнищата на смъртност, инфаркт, инсулт и сърдечносъдови болести измежду 147 642 души от 21 страни, като вземат поради променливи като възраст, пол, съответствие талия/ханш, равнище на обучение, приходи, градско или селско местонахождение, физическа интензивност, статус на пушене, диабет, приложимост на медикаменти за високо кръвно налягане и общ енергиен банкет.

Нправените констатации са подкрепени и от пет самостоятелни изследвания, които включват общо 96 955 пациенти със сърдечносъдови болести от 70 страни.

" Това е несъмнено най-разнообразното изследване на храненето и здравните резултати в света и единственото с задоволително посланичество на страни с високи, междинни и ниски приходи. Връзката сред диетата PURE и здравните резултати беше открита при общо взето здрави хора, пациенти със ССЗ, пациенти с диабет и в разнообразни стопански системи ", продължава доктор Менте.

" Асоциациите са най-силни в регионите с най-некачествено хранене, в това число Южна Азия, Китай и Африка, където приемът на калории е невисок и доминират рафинираните въглехидрати ", прибавя професор Салим Юсуф, старши създател и основен откривател на PURE.

По данни на CDC единствено през 2021 година сърдечносъдовите болести са били причина за близо 700 000 смъртни случая в Съединени американски щати. В международен мащаб то лишава живота на към 18 милиона души всяка година.

" Това допуска, че огромна част от смъртните случаи и ССЗ при възрастните по света може да се дължат по-скоро на недохранване, т.е. на невисок банкет на енергийни и защитни храни, в сравнение с препитание “, споделя професор Юсуф.

Резултатите поддържат предходни проучвания на норвежки учени, които откриха, че консумирането на повече естествено богати на мазнини храни при ограничение на одобряваните въглехидрати не води до повишение на нездравословния холестерол.

" Новите резултати в PURE, в композиция с предходни отчети, постановат преоценка на безпощадните инструкции за отбягване на пълномаслените млечни артикули ", споделя доктор Дариш Мозафариан от Училището по просвета и политика в региона на храненето " Фридман " към университета " Тъфтс " в съпътстваща публицистична публикация.

" Време е националните насоки за хранене, нововъведенията в частния бранш, държавната данъчна политика и селскостопанските тласъци, политиките за доставяне с храни, етикетирането и други регулаторни цели, както и здравните интервенции, учредени на храните, да настигнат науката. От това зависи животът на милиони хора ", сигнализира той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР