Пълно лунно затъмнение очакваме през първия месец от 2019 година.

...
Пълно лунно затъмнение очакваме през първия месец от 2019 година.
Коментари Харесай

Кога през януари ще видим Кървава луна и защо този път е толкова специална?

Пълно лунно затъмнение чакаме през първия месец от 2019 година.

На 21 януари ще следим Кървава луна, която ще бъде последното цялостно лунно затъмнение до 2022 година , пишат от Darik News.
 image2_16x9.png 10 прелестни облекла и аксесоара, които би трябвало да имаш в дрешника си до края на януари На фокус
Астрономическото събитие ще може да бъде следено от Северна и Южна Америка, огромна част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 против 21 януари .

Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч. до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя последователно ще бъде „ изядена “ откъм лявата ѝ страна. Затъмнението ще е цялостно един час, от 4,41 ч. по Гринуич съгласно данни на НАСА.

Фазата на цялостното лунно затъмнение ще е с към 45 минути по-кратка от тази на огромното затъмнение през юли 2018 година , което ще остане най-продължителното за 21-и век.

За европейците и африканците цялостното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване . От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкоз добре поради изгряващото слънце.

У нас частичните етапи на затъмнението ще стартират на 21 януари в 5.37 часа българско време, посочи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, представен от организация „ Фокус “. В 6.41 ч. ще бъде цялостното лунно затъмнение.

През цялостното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е алена, както при всички цялостни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи няма да я доближават директно. Вместо това дребна част от алените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната. Същото събитие оцветява в алено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята.

Следващото цялостно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 година През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

 кървава луна Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР