Пълната замяна на цигарите с бездимни алтернативи предпазват нашите близки,

...
Пълната замяна на цигарите с бездимни алтернативи предпазват нашите близки,
Коментари Харесай

Третично пушене – новата опасност от тютюневия дим

Пълната подмяна на цигарите с бездимни други възможности защищават нашите близки, въздуха в дома, офиса и колата от катраните в тютюневия пушек.

Всеки знае какъв брой нездравословно е пушеното на цигари точно поради тютюневия пушек. В него се съдържат над 7000 хиляди нездравословни и канцерогенни субстанции, които ни тровят и провокират редица заболявания. Тютюневият пушек обаче трови освен нас, само че и нашите деца, близки, семейство, другари, сътрудници, които стават така наречен пасивни пушачи.

Пасивното пушене предизвиква доста здравословни проблеми, в това число рак, сърдечни болести и респираторни болести. Над 1 млн. души стават жертви на пушачите до себе си всяка година в света.

Учените от ден на ден обаче сигнализират и за нова заплаха от тютюневия пушек - т.нар третично пушене. С течение на времето димът се пропива постепенно и вечно в меки повърхности като облекла, мебели, пердета, постелки, килими, чаршафи. Той също по този начин се утаява като прахообразни частици и върху твърди повърхности като стени, подове, таблата на колите, даже играчки.

Този така наречен третичен пушек  може да остане в тези материали години наред след изгасването и на последната горяща цигара. Нормалните способи за разчистване не са ефикасни - не може да се отстрани посредством проветряване на стаи, потребление на вентилатори, климатици, пречистватели. Само цялостна замяна на килими да вземем за пример или пребоядисването на стените са разновидности за избавление от нездравословните химикали, които могат да се отсрочват и отделят в дома ни в продължение на години.

Много откриватели се тормозят, че това може да се окаже доста нездравословно за здравето на хората. Бебетата и дребните деца са изложени на по-голям риск от излагане на този третичен тютнев пушек поради това, че пълзят и лапат доста от предметите в дома си.

 

Как да премахнем дима?

 



Ако сте върл пушач и даже тези стряскащи данни няма да ви отърват от нездравословния табиет, първото, което може да извършите е да следвате препоръките на специалистите - пушенето би трябвало да се заобикаля в радиус от най-малко 10 метра от домовете. А на открити места пушенето би трябвало да се лимитира на разстояние минимум 10 метра от децата.

Естествено, най-хубавият вид, е да откажете цигарите. Ако обаче волята не ви стига да се разделите с нездравословния табиет, само че желаете да намалите вредата за себе си и за близките, по-добрият вид е цялостното прекосяване към  бездимни други възможности - електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн. При тях няма горене и цигарен пушек и това води до понижаване на вредата от пушенето, както за дейните, по този начин и пасивните пушачи. Отделя се аерозол със доста понижени брой и концентрации на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции спрямо цигарения пушек. Парата не вреди на близките, а в случай че има слаба миризма, тя доста бързо се разсейва и не попива, както дима от цигарите в облеклата, пердетата, килимите, косата и кожата. Ако обаче смесвате бездимни други възможности с обичайни цигари, резултатът за понижаване на вредата се губи.

Токсичният пушек от цигарите се получава поради високата температура при изгаряне на тютюна. При запалването на една цигара тютюнът стартира да гори и доближава температури от над 600оС. Именно този развой на горене отделя в дима нездравословните субстанции, които дишаме.

„ Ако си ходите по улиците, сте изложени на повече токсични субстанции, в сравнение с в случай че до вас има човек, който пуши електронна цигара “, сподели проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския самостоятелен университет.

 



 

Проф. Гонcалес отбелязва, че електронните цигари могат да имат положителна роля, поради премахването на пасивното пушене.„ Това е значимо, тъй като близките също са изложени. Но в случай че към вас има човек, който използва електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации към този момент са понижени, а това, което издишва, се разсейва доста бързо и на разстояние от един метър, концентрациите към този момент са доста по-ниски “, изяснява испанският професор.

„ Ако в бара човек до вас пуши цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, до момента в който в случай че същият човек, употребява електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният непряк клиент ще бъде изложен единствено на 5 нанограма “. Това е 100 пъти по-малко, акцентира още проф. Гонcалес в отбрана на тезата си, че електронните цигари са по-безопасен вид за пушачите и близките. Намаляване на вредата обаче се реализира, когато изцяло се спрат цигарите и се премине напълно на опция без пушек.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР