Палестинският външен министър Рияд ал Малики потвърди намерението Великобритания да

...
Палестинският външен министър Рияд ал Малики потвърди намерението Великобритания да
Коментари Харесай

Палестина ще съди Великобритания заради де факто признаването на Израел

Палестинският външен министър Рияд ал Малики удостовери желанието Англия да бъде съдена за Декларацията на Балфур, в която тъкмо преди 100 години тя признава правото на евреите на " национално огнище " в Палестина и обещана да спомага за основаването му, съобщи БГНЕС.
Министърът изрази разочарованието си, че английските управляващи са останали глухи към апелите да се прояви почитание към възприятията на палестинците и да анулират юбилейните тържества, които се организираха в четвъртък (2 ноември) в Лондон с присъединяване на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.
" Министерството скоро ще стартира работа по стартирането на правосъдна процедура в английски съдилища против английското държавно управление, с цел да поправи тази неточност със стогодишна отминалост ", показва Ал Малики. Той сподели, че задачата на бъдещия иск е " да убеди английското държавно управление да се извини и да изплати рационални репарации ".
Декларацията на Балфур или Балфурската декларация от 2 ноември, 1917 година е публично писмо от английския министър на външните работи Артър Балфур до еврейския ционистки водач лорд Уолтър Ротшилд, в което се споделя, че Англия ще сътвори еврейски народен дом в Палестина при изискване, че няма да бъдат наранени правата на към този момент съществуващите там общности. То поддържа концепцията за еврейско заселване в територията на Палестина, като част от Британския мандат в Палестина след Първата международна война.
Според редица историци, Англия употребява ционисткия план за навлизане в Близкия изток. По време на Първата международна война Англия завзема Палестина, а по-късно, в края на конференцията през 1920 година в Сан Ремо, с мандат на Обществото на народите поема ръководството на територията.
Британското ръководство завършва през 1948 година, след което с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации в Палестина е планувано да се основат две страни - еврейска и арабска. Първата е наречена Израел, а втората към момента не е политическа действителност. Отредената ѝ територия остава под израелска окупация и забележителна част от популацията е прогонено от домовете си и като бежанци е разпръсната по целия свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР