Палестинският проблем остава в центъра на арабския свят, докато палестинците

...
Палестинският проблем остава в центъра на арабския свят, докато палестинците
Коментари Харесай

Планът Маршал за Палестина на Джаред Къшнър засега не ентусиазира Саудитска Арабия

Палестинският проблем остава в центъра на арабския свят, до момента в който палестинците не получат самостоятелна страна с Източен Йерусалим като столица, съобщи кралят на Саудитска Арабия Салман бен Абдул Азиз ал Сауд на откриването на незабавната среща на високо ниво на страните, участващи в Лигата на арабските страни в Мека.
" Палестинският проблем е нашият главен проблем, до момента в който палестинският народ не възвърне своите откраднати права и не сътвори самостоятелна страна със своя столица Източен Йерусалим, в сходство със съответните интернационалните резолюции и Арабската мирна самодейност, " сподели кралят, съобщи БГНЕС.
По-рано Съединените щати оповестиха, че имат намерение да провеждат стопански конгрес в Бахрейн в края на юни, с цел да привлекат вложения в палестинските територии, което би трябвало да бъде първата стъпка в реализацията на " договорката на века " за Близкия изток, която възнамерява да постави завършек на палестино-израелския спор.
Според арабски медии, проектът на Съединени американски щати е палестинците да се отдръпват от териториите, завзети от Израел, в подмяна на икономическа помощ, както и в даването на финансова помощ от арабските монархии за основаване на палестинска страна. Съгласно проекта, който не е публично разгласен, част от новата палестинска страна би трябвало да бъде ситуирана на Синайския полуостров. Засега Палестина отхвърля " договорката на века " от Съединени американски щати за споразумяване на спора. Планът е дело на зетя на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър.
Стана ясно и, че Организацията на обединените народи (ООН) към този момент няма да взе участие в конференция в Бахрейн, на която ще бъдат показани икономическите аспекти на американския кротичък проект за Израел и Палестина, оповестява Агенция " Фокус ".
" На този стадий не зная, че ще имаме представител ", съобщи представителят на Организация на обединените нации Фархан Хак. Първоначално представителят съобщи, че координаторът на Организация на обединените нации за Близкия изток Николай Младенов е бил поканен на конференцията на 25-26 юни в Манама, само че няма да участва. По-късно той поправя изказването си, с цел да каже, че Младенов не е бил поканен.
Междувременно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху сподели на публична конференция карта, на която Голанските възвишения са част от Израел. Нетаняху сподели, че картата му била подарена от Джаред Къшнър.
Новият палестински министър председател Мохамед Щайех също взе отношение и разгласи преди три дни, че проектът ще бъде “роден мъртъв ". " В Палестина няма сътрудници за Тръмп. Няма арабски сътрудници за Тръмп и няма никакви европейски сътрудници за Тръмп ", сподели Щайех по време на огромно едночасово изявление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР