Палестинският президент Махмуд Абас поиска днес незабавно прекратяване на огъня

...
Палестинският президент Махмуд Абас поиска днес незабавно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Палестинският президент поиска от САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа

Палестинският президент Махмуд Абас изиска през днешния ден неотложно преустановяване на огъня от страна на Израел на среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Рамала, оповестява " Ройтерс ". Здравното министерство на Газа заяви, че десетки са починали при удар против бежански лагер през нощта.

Блинкън отхвърли концепцията за преустановяване на огъня от страна на Израел заради опасения, че то ще бъде от изгода за " Хамас ". Той направи необявено посещаване на окупирания Западен бряг като част от напъните за попречване на разпространяването на спора.

" Ние пожелаваме неотложно да ги спрете да правят тези закононарушения ", сподели Абас на Блинкен и прикани Израел неотложно да приключи огъня. " Няма думи, които да опишат геноцидната война и заличаване, на които нашият палестински народ е подложен в Газа от страна на израелската военна машина, без оглед на разпоредбите на интернационалното право ", сподели Абас на Блинкън съгласно палестинската осведомителна организация WAFA.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с Блинкън в Аман през вчерашния ден и също го приканиха да убеди Израел да се съгласи на преустановяване на огъня.

Пропусквателният пункт " Рафах " към Синайския полуостров в Египет е единствената изходна точка от Газа, която не се управлява от Израел. Камионите с филантропична помощ към момента могат да стигнат до Газа, споделиха два египетски източника.

Днес бяха подхванати старания за обновяване на евакуациите на ранени поданици на Газа и притежатели на задгранични паспорти през пропусквателния пункт " Рафах " към Египет. В събота евакуацията спря откакто кола за спешна помощ бе ударена от израелски изтребител. Това оповестиха египетски, американски и катарски публични лица. Евакуациите започнаха в сряда според договорка с интернационално ходатайство.

Повече от 300 американци са напуснали Газа, само че някои към момента остават, сподели Джонатан Файнър, заместител консултант по националната сигурност. " Вярваме, че ще (отвори отново) този следобяд ", разгласи почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, поискал анонимност, само че добави, че това още не е изцяло несъмнено.

В бежанския лагер Магхази в Газа хората издирваха жертви или оживели. " Цяла нощ аз и другите мъже се опитвахме да изкопаем мъртвите от руините. Имаме деца, разчленени, раздрана плът ", сподели 53-годишният Саид ал Нейма.

Говорител на здравното министерство в ръководената от " Хамас " Газа съобщи, че израелските военни са блъснали лагера през нощта, убивайки минимум 47 души. При обособена офанзива 21 палестинци от едно семейство, в това число дами и деца, са убити при израелски удари през нощта, заяви здравното министерство.

Папа Франциск се причисли към апелите за мир. " Спрете в името на Бога ", сподели той и прикани за филантропична помощ и помощ за ранените, с цел да се облекчи " доста тежката " обстановка в Газа.

Но Блинкън споделя, че прекратяването на огъня би било от изгода за " Хамас ", и би му разрешило да се прегрупира и да нападна още веднъж. Вместо това Съединени американски щати желаят локализирани паузи в боевете, с цел да разрешат филантропична помощ и хората да изоставен Газа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР