Палестинският министър на външните работи Рияд ал Малики заяви днес

...
Палестинският министър на външните работи Рияд ал Малики заяви днес
Коментари Харесай

Палестина: Посланикът на САЩ помага на Израел да анексира част от Западния бряг

Палестинският министър на външните работи Рияд ал Малики съобщи през днешния ден във Варшава, че изявленията на американския дипломат в Израел имат за цел да оказват помощ Израел да анексира част от окупирания Западен бряг. Министърът акцентира палестинското съмнение към държавното управление на президента Тръмп, съобщи Ройтерс.

"Изглежда, че с изявлението си (посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид) Фридман се пробва да помогне на (израелския министър председател Бенямин) Нетаняху, с цел да може последният да има куража да вземе такова решение ", сподели Ал Малики при днешното си посещаване в Полша.

В събота вестник "Ню Йорк таймс " цитира дипломат Фридман да споделя, че при избрани условия Израел има право да резервира част от Западния бряг.

През април Нетаняху съобщи, че има намерение да анексира еврейските селища на земя, която палестинците се надяват да бъде част от тяхна възможна бъдеща самостоятелна страна.

"Това в действителност е нещо, на което интернационалната общественост би трябвало да се опълчи, да реагира на него ", добави Ал Малики.

Организация на обединените нации и множеството страни преглеждат като противозаконни израелските селища на Западния бряг, територия, завладяна от Израел през близкоизточната война от 1967 година Израел разшири селищата си, до момента в който в същото време в мирния развой за уреждането на израелско-палестинския спор настъпи застой, отбелязва Ройтерс.

На интернационална конференция в края на юни в Бахрейн Белият дом ще показа първата част от обособен кротичък проект на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, а задачата е да бъдат окуражени вложенията на Западния бряг и в линията Газа.

Палестинските представители разкритикуваха американския план, който съгласно тях ще бъде съществено привързан в интерес на Израел.

През 2017 година държавното управление на Тръмп призна Ерусалим за израелска столица, а Съединени американски щати понижиха предоставяното от тях финансиране за палестинците, което ускори още повече икономическите несгоди на окупирания Западен бряг и в линията Газа.

През февруари нито един палестински представител не посети проведената тогава във Варшава конференция за мир в Близкия изток.

"Вярваме на Полша, само че не можем да се доверим на настоящето държавно управление на Съединени американски щати по-късно, което направи против палестинците ", сподели Ал Малики.

Той сподели, че икономическите въпроси не са най-важната грижа на палестинците и че съсредоточаването върху тях няма да помогне да бъде реализиран мир.

"Казвали сме доста пъти, че и да ни дават всичките пари на света, в случай че се прави в подмяна на това да се откажем от правото си Ерусалим да бъде наша столица или правото ни да създадем лична самостоятелна палестинска страна, ще изберем второто, а не първото ", съобщи Ал Малики, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР