Палестинец почина месец след като беше прострелян по време на израелска атака на Западния бряг

...
Палестинската информационна агенция съобщи, че 20-годишен младеж е починал от
Коментари Харесай

Палестинската информационна агенция съобщи, че 20-годишен младеж е починал от рани месец след като беше прострелян по време на нападение на израелската армия в окупирания Западен бряг .

Новинарската агенция WAFA каза в събота, че Еззедин Канан от град Джаба близо до Дженин е бил прострелян в главата на 3 юли по време на една от най-интензивните израелски военни операции в окупирания Западен бряг от въоръжено палестинско въстание срещу безкрайната окупация на Израел приключи преди две десетилетия.

Издънка на светската националистическа партия Фатах, Бригадите на мъчениците от Ал Акса, обяви Канан за един от „най-яростните си бойци“ и обеща да отмъсти за загубата му.

Въоръжени и маскирани бойци обграждаха траурната процесия за Канан, докато тялото му, увито в палестинско знаме и украсено с лента за глава от групата, беше пренесено през родното му село Джаба.

Смъртта на Канан прави общо 14 убити при нападението, което продължи два дни и включваше въздушни атаки, стотици сухопътни войници и булдозери, използвани за разрушаване на пътища и сгради.

Армията твърди, че е нанесла големи щети на бойни групи в бежанския лагер в Дженин и че е конфискувала хиляди оръжия, материали за направата на бомби и тайници с пари по време на нападението.

От началото на 2022 г. Израел извършва почти ежедневни нападения на Западния бряг в отговор на поредица от палестински нападения. В него се казва, че нападенията имат за цел да разбият палестинските бойци и се казва, че те са необходими, защото палестинската власт е твърде слаба.


Продължаващото насилие на Западния бряг нарасна с повече от 170 палестинци, убити от израелски огън от началото на 2023 г., според данни на Асошиейтед прес.

Палестинците казват, че такова насилие е неизбежен резултат от 56 години незаконна окупация и отсъствието на политически процес с Израел. Те също така посочват увеличеното незаконно строителство на селища на Западния бряг и насилието от страна на заселниците.

Пратеникът на ООН за Близкия изток каза във вторник на Съвета за сигурност на ООН, че нарастването на насилието се подхранва от нарастващото отчаяние за бъдещето, тъй като палестинците все още търсят независима държава.

„Липсата на напредък към политически хоризонт, който се занимава с основните проблеми, движещи конфликта, остави опасен и нестабилен вакуум, запълнен от екстремисти от всички страни“, каза Тор Венесланд.

В събота палестинските ежедневници също подчертаха конфронтациите в окупирания Източен Йерусалим през седмицата, включително нападение срещу мюсюлмански богомолци на път да присъстват на петъчната молитва в джамията Ал-Акса, както и потушаването на седмичен протест в Шейх Джара квартал.

Израел превзе Западния бряг, включително Източен Йерусалим и Газа, през 1967 г. Оттогава той изгради селища, в които живеят стотици хиляди израелци на окупираните земи, които палестинците търсят като част от своите бъдещо състояние.

Международното право изрично забранява на окупационните сили да прехвърлят своето цивилно население в окупирани територии. Експерт на ООН по-рано нарече израелските селища „военно престъпление“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР