Палеонтолози описаха в списанието Proceedings B на Кралското научно дружество

...
Палеонтолози описаха в списанието Proceedings B на Кралското научно дружество
Коментари Харесай

Странни динозаври бродели из древна Америка

Палеонтолози описаха в списанието Proceedings B на Кралското научно сдружение останките от чудноват рогат динозавър, открит в югозападната част на Съединени американски щати, оповестява БГНЕС.

Нареченото Назутоцератопс титузи /Nasutoceratops titusi/ създание е бродело през интервала Горна креда преди към 76 милиона години в тогавашния остров-континент Ларамидия.

Рогатият динозавър е живял в топлия и дъждовен свят, по това време, на геологическата прародина на Северна Америка. Тогава тя е представлявала два огромни континента - Ларамидия на запад и Апалачия на изток, разграничени от плитък пролив.

Назутоцератопсът влиза в групата на цератопсите, които са се хранели с растителност. Най-известният техен представител до момента е трицератопсът /с трите рога/.

Черепът на динозавъра е открит съвсем цялостен. Той има голям носов тумор, доста дълги два рога, обърнати напред над очите и яка кост в основата. Цялото животно е дълго към четири метра.

" Извънгабаритната зурла евентуално няма нищо общо с острото подушване, защото обонятелните рецептори са ситуирани в допълнение към задната част на главата, покрай мозъка и функционалността на тази странна линия остава несигурна ", съобщи създателят на проучването Скот Симпсън от Университета на Юта, Съединени американски щати.

Колегата му Марк Лоуън от своя страна изясни, че тези " невероятни " рога " евентуално са били употребявани като образни знаци за господстващо състояние, а когато това не е било задоволително, като оръжия, с цел да се бори против своите противници ".

Ларамидия е била плодородна почва за динозаврите: доста изкопаеми екземпляри са открити в щатите Албърта, Монтана, Аляска. " Ние към момента се опитваме да разберем по какъв начин доста разнообразни типове великански животни са успявали да съжителстват на дребен континент ", споделя Марк Лоуън.

Назутоцератопсът е открит през 2006 година в естествения парк Grand Staircase-Escalante в южната част на щата Юта.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР