Паленето на огън близо до земеделски и горски масиви е

...
Паленето на огън близо до земеделски и горски масиви е
Коментари Харесай

Паленето на огън до ниви и гори абсолютно забранено. Има опасност от пожари, предупреди МВР

Паленето на огън покрай аграрни и горски масиви е безусловно неразрешено, подсетиха от Министерство на вътрешните работи по отношение на високите температури и почналата жътвена акция. В горещото време заплахата от пожари се покачва и по тази причина службите напомнят главните превантивни ограничения. Освен цялостната възбрана за палене на огън, неразрешено е още тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 м от тях. След прибиране на реколтата е неразрешено изгаряне на стърнища, на сухата тревна растителност в слоговете и крайпътните линии, както и на други растителни останки и боклуци.

Физическите и юридическите лица, преминаващи около неожънати площи, са длъжни да съблюдават разпоредбите и нормите за пожарна сигурност и с дейностите си да не провокират възникването на пожари, припомнят също от Министерство на вътрешните работи.

Юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или около житни посеви, са длъжни да обезпечават механично премахване на сухите треви и шубраци, горими предмети и материали в сервитута на пътя. А земеделската техника, която се употребява за беритба и култивиране на площите по-късно наложително би трябвало да е механически изправна и да е оборудвана с нужните уреди за пожарогасене.

Опасност от пораждане на пожари има и при приготвянето на зимнина от семействата, показват още от Министерство на вътрешните работи и предлагат:
Паленето на открит огън за подготвяне на зимнина да става на особено пригодени за задачата места, при безветрие и на безвредни дистанции от прилежащи здания (8-10м.). В радиус на 2 м към мястото на огъня, се почиства от горими боклуци, предмети и суха трева.Да има непрестанен контрол над огъня и подръчни средства за гасене (кофи с вода, култивиран маркуч и др.) След привършване, огънят да се изгасява изцяло, като не се оставят тлеещи въглени, а мястото да се следи в идващите часове.
При забелязване на пожар неотложно се обадете на тел.112.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР