Пълен списък с обекти - паметници на културата в България,

...
Пълен списък с обекти - паметници на културата в България,
Коментари Харесай

Кои паметници на културата са били унищожени в България и защо? Манол Пейков изисква пълен списък за последните 24 години

Пълен лист с обекти - монументи на културата в България, чиито статут е бил изменен от 2000 година до през днешния ден, ще поискапловдивският народен представител Манол Пейков. Това се постанова заради обстоятелството, че през последните години се унищожават, разрушавати опожаряват доста здания - архитектурни полезности от локално и национално значение, които по неразбираеми аргументи се вадят от така наречен Забранителен лист.

" В Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) липсва цифров списък и в доста случаи тихомълком се лишава статутът на здания - монументи на културата и те стартират да се унищожават, без никой да има време за реакция ", разяснява пред Дарик Манол Пейков.

Народният представителще упорства да се уточнят и аргументите, заради които е изменен статутът на тези обекти. " Това не може да стане без акт на министъра на културата, само че процесът е елементарно манипулируем, защото всеки министър разчита на екипа си и няма по какъв начин да ревизира детайлно многото документи, оставени за автограф на бюрото му всекидневно ", посочи Пейков.

Има редица спънки на локално и националнониво, по отношение на запазване паметниците на културата и са наложителни допълнения в новия Закон за културното завещание (ЗКН), който бе препоръчан за публично разискване преди края на 2023 година. Специална работнагрупа от специалисти и адвокати приготвя текстове, които да бъдат включени в ЗКН, тъй че да се подсигурява прекъсването на умишленото срутване на сгради- архитектурниценности от разнообразни вложители, за които някой е лобирал " нагоре ", удостовери и Чило Попов отДа, България!.

Над 600 здания в Пловдив бяха проучени през 2022 година от специалисти, които предадоха лист с тези сградина Специализирания съвет за запазване монументи на културата към НИНКН.

В Община Пловдив е на ход и стратегия " Да съхраним дружно Старинен Пловдив ", която подкрепя с до 10 000 лева планове на частнисобственици за възстановяване на фасади на старинни здания и художествени детайли по тях.

През последните години със средства от Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО, по стратегия „ Красива България ” и общинско финансиране за 1,6 млн. лева бе реставрирана къща " Клианти ", а ремонтът накъща „ Павлити “ (известна още като " Синята къща " ) бе близо 150 000 лева, като средствата бяха обезпечени от държавния бюджет; 1,5 млн.лв. са планувани и за ремонта на къща " Ламартин ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР