Пакистан възнамерява да се присъедини към БРИКС в близко бъдеще.

...
Пакистан възнамерява да се присъедини към БРИКС в близко бъдеще.
Коментари Харесай

Разширяването на БРИКС ще изисква от Русия дипломатическо изкуство

Пакистан има намерение да се причисли към БРИКС в близко бъдеще. Тази организация става все по-популярна измежду разнообразни страни по света, само че влизането в нея на огромна ислямска и нуклеарна мощ може да не бъде подкрепено от други участници в асоциацията. В частност от Индия. Ще успее ли Русия да отстрани несъгласията сред Исламабад и Ню Делхи и какви на практика изгоди може да донесе на Москва присъединението на Пакистан към БРИКС?

Пакистан кандидатства за присъединение към БРИКС през 2024 година Това заяви новият дипломат на страната в Русия Мохамед Халид Джамали. Той акцентира, че Исламабад към този момент е в контакт с всички страни членки на асоциацията по отношение на поддръжката за присъединение. Дипломатът също по този начин означи, че Исламабад се надява на съдействието на Москва по този въпрос.

Халид Джамали разясни също, че чака Пакистан да се причисли към общността през идната година. Исламабад не е единственият интернационален артист, който изрази предпочитание да се причисли към БРИКС тази година.

Така на 15-ата среща на високо ниво на организацията президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса разгласи, че още през 2024 година петте държави-членки ще бъдат допълнени от шест новодошли: Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия. След такова мощно разширение БРИКС ще бъде повече от два пъти по-голям от Г-7 и повече от четири пъти по-голям като популацията.

Такова доста нарастване ще има в годината, когато Русия ще ръководи БРИКС. Освен това страните от асоциацията изцяло поддържаха сходна роля на Руската федерация през 2024 година Вече сме писали в детайли какво да чака Москва от идването на нови страни-членки.

Междувременно Венецуела възнамерява да се причисли към организацията. Това заяви заместник-началникът на външното министерство на републиката по въпросите на Северна Америка Карлос Рон в коридорите на 20-ата годишна среща на Международния спорен Валдайски клуб По думите му Каракас се надява да се причисли към БРИКС по време на втората вълна на разширение. Той също по този начин се надяваше, че това ще способства добре за развиването на цялата общественост.

Много водачи приказват за евентуално повишаване на броя на участниците в БРИКС. Както означи Владимир Путин в изявление за Китайската медийна корпорация, процесът на разширение на организацията „ се основава на обективната действителност “. Всички държави-членки на асоциацията „ поддържат концепцията и концепцията за образуване на многополюсен свят “, цитира президента формалният уебсайт на Кремъл. „ Никой не желае да стои встрани от някакъв суверен, всички желаят равни връзки “, означи тогава Путин.

Експертната общественост отбелязва, че присъединението на Пакистан към БРИКС ще разреши на Москва доста да развие икономическите връзки с Исламабад. Това разширение обаче може да сътвори и напрежение в границите на асоциацията, защото Индия сигурно ще схване отрицателно влизането в БРИКС на своя главен противник в района. И в този случай Русия ще би трябвало да стане ловък дипломатически медиатор сред Исламабад и Ню Делхи.

„ Исламабад желае да играе доста по-голяма роля измежду страните от Глобалния юг. Не мисля обаче, че Пакистан ще успее бързо да се причисли към БРИКС. Организацията към момента не е подготвена да одобри нови членове, защото към момента би трябвало да разбере изцяло и да приложи на процедура предишното уголемение “, сподели Глеб Макаревич, младши откривател в Центъра за района на Индийския океан на ИМЕМО на РАН.

„ От една страна, приемането на Пакистан в БРИКС ще усили представителността на асоциацията, защото това е огромна мюсюлманска страна, която има огромен престиж в ислямския свят и, което е значимо, има личен нуклеарен боеприпас. От друга страна, влизането на Исламабад може да срещне опозиция от Индия. Но тези страни към този момент работят в границите на ШОС, тъй че имат опит в взаимни действия “, отбелязва събеседникът.

„ За Русия наличието на Пакистан в БРИКС ще даде много необятни стопански благоприятни условия. От 2014 година насам взаимоотношението сред нашите страни непрестанно се ускорява. Исламабад да вземем за пример ни доставя текстилни артикули. Освен това интензивно се развива комерсиалното съдействие в региона на фармацевтиката “, акцентира той.

„ На доктрина Пакистан може да бъде огромен пазар за съветски нефт. Страната има остра потребност от енергийни запаси, тъй че разширението на съдействието в тази област е изцяло допустимо. Но за реализирането на такива огромни проекти е нужен опит в по-тясно взаимоотношение. Важно е да се разбере какъв брой подготвен е Исламабад да прави навременни заплащания за съветски артикули “, акцентира специалистът.

„ Възможно е и взаимоотношение с Пакистан в политическата сфера, само че не би трябвало да се чакат съществени дипломатически пробиви. Между нашите страни няма несъгласия. Можем да работим дружно в интернационалните организации, както и да си сътрудничим по въпроса за Афганистан “, изясни Макаревич.

Икономистът Иван Лизан е на друга позиция. Според него присъединението на Пакистан няма да донесе огромна практическа изгода нито на Русия, нито на БРИКС като цяло. „ Индия ще се опълчи на такава агресия, защото тези страни са враждебни една към друга. Освен това Исламабад е под въздействието на Пекин, с който Ню Делхи има разлики “, сподели Лизан.

„ Русия също няма да получи обилни изгоди от съдействието с Пакистан. Разбира се, това е значителен пазар, където можем да продаваме петрола си. Исламабад обаче желае доста огромна отстъпка за него. Дори заявката за присъединение към БРИКС е просто н опит за приемане на евтини енергийни запаси “, акцентира той.

„ Също по този начин няма какво да купим от Пакистан. Исламабад продава селскостопански артикули, само че Русия може да ги вземе от Иран или Индия, в случай че е належащо. Можем да си сътрудничим по въпроса за Афганистан, само че Исламабад в този момент няма доста лостове за въздействие върху Кабул “, отбелязва събеседникът.

„ Съмнявам се също, че Пакистан може да ни помогне да изградим финансова инфраструктура, самостоятелна от Запада. Страната няма да размени Индия като сътрудник. Международната поддръжка от Иран и Китай също е по-ценна за нас. Освен това Исламабад е политически неустойчив. Така че съдействието с него крие доста опасности “, акцентира Лизан.

Все отново желанията на Пакистан да се причисли към БРИКС заслужават най-малко внимание, споделя Фьодор Лукянов, основен редактор на списанието „ Русия в световните въпроси “, теоретичен шеф на Валдайския клуб. „ Въпреки това, поради обстоятелството, че Индия към този момент е член на асоциацията, не мисля, че Исламабад ще може да се причисли към организацията по опростена стратегия. Можем единствено да се надяваме, че страните ще съумеят да разрешат съществуващите несъгласия “, сподели той.

„ Не би трябвало да чакаме доста от евентуалното развиване на икономическите връзки с Пакистан. Сега тази страна, както доста други, е хваната в обръча на американските наказания и тази страна сигурно не желае да утежни ситуацията си “, отбелязва специалистът. Едно е да се приказва за нездравословното въздействие на Вашингтон, а друго е да се стремиш да го унищожиш.

„ Въпреки това БРИКС може да даде подтик на търговията на Русия с Пакистан. Доста сполучливо доставяме енергийни запаси на Пакистан. В това отношение партньорството даже последователно се развива, само че не би трябвало да разчитате на повече. За страдание не всичко в двустранните връзки зависи единствено от нашите страни “, прецизира събеседникът.

„ Без подозрение Исламабад не е срещу по-тясно съдействие с Москва. Това се вижда в някои от политическите изказвания, които си разрешават водачите на въпросната страна. Разбира се, към момента нищо не е надхвърлило реториката, само че въпреки всичко в сегашната обстановка словесната поддръжка е много скъпа “, акцентира политологът.

„ Като цяло присъединението на Пакистан към БРИКС е много позитивно. Все отново асоциацията публично е тръгнала към агресия и повишаването за сметка на огромна мюсюлманска мощ е много мощна стъпка от позиция на набиране на политическа тежест. Русия, апропо, е изцяло удовлетворена от това. Колкото повече незападни страни има в общността, толкоз по-добре “, обобщава Лукянов.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР