Пакистан обвини САЩ в заговор с дългогодишния си съперник Индия,

...
Пакистан обвини САЩ в заговор с дългогодишния си съперник Индия,
Коментари Харесай

Пакистан обвини САЩ, че саботира икономическия коридор към Китай

Пакистан упрекна Съединени американски щати в скрит план с дългогодишния си противник Индия, с цел да саботират многомилиардния план Китайско-Пакистански стопански кулоар (CPEC), написа пакистанският англоезичен вестник Dawn.

Рядкото директно обвиняване пристигна от ръководителя на локалния орган на CPEC Халид Мансур, който е и специфичен асистент на премиера Имран Хан. Това стана на семинар, проведен от влиятелния Институт по бизнес администрация в бизнес столицата Карачи.

Вашингтон от дълго време се опълчва на плана на стойност 64 милиарда $, наричайки го „ капан на задължения “ за Пакистан, само че това е първият път, когато Исламабад реагира по сходен изострен метод.
свързани новини1569на 11.09.2021
Ню Делхи, основен противник на Пекин и Исламабад, също се опълчи на плана, който е част от амбициозната самодейност на Пекин „ Един пояс, веднъж “, като го преглежда като опровержителен на неговите стратегически ползи в района.

„ От позиция на зараждащата се геостратегическа обстановка едно нещо е ясно: Съединените щати, подкрепяни от Индия, са враждебни на CPEC. Те няма да му разрешат да успее. Ето къде би трябвало да заемем позиция “, сподели Мансур, представен от изданието.

„ Няма метод Пакистан да се откаже от изгодите си. Той нееднократно е изгарял ръцете си в съюз със Запада в предишното “, сподели той, добавяйки, че опитите за разпръскване на стратегическото въздействие на Пекин в района няма да съумеят.

Той съобщи, че Западът преглежда CPEC като знак на политическите упоритости на Китай.

„ Това е повода CPEC да се възприема съмнително както от Съединените щати, по този начин и от Европа. Те преглеждат CPEC повече като ход от страна на Китай за разширение на неговото политическо, стратегическо и бизнес въздействие “, добави Мансур, представен от " Фокус ".

Исламабад, сподели той, е разискал опцията за включване на Афганистан в CPEC с държавното управление на талибаните, само че не даде повече детайлности, в това число отговора на Кабул.

Договорен през 2015 година, CPEC има за цел да свърже стратегически значимата китайска северозападна провинция Синдзян с пристанището Гвадар в Южен Пакистан, посредством мрежа от пътища, железопътни линии и тръбопроводи за превозване на товари, нефт и газ.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР