Пакетът от законови промени, свързани със спецправосъдието, не съм сигурен

...
Пакетът от законови промени, свързани със спецправосъдието, не съм сигурен
Коментари Харесай

Димитър Марков: Недообмислено закриване на спецправосъдието може да доведе и до провал на дела

" Пакетът от законови промени, свързани със спецправосъдието, не съм сигурен дали фактически е направен в нужната степен на съвършенство, с цел да предотврати някои вероятни опасности, защото става въпрос за закриването на основни институции. Не може да се отхвърли, че те заемат извънредно значимо място в областта на наказателното правораздаване и едно недообмислено закриване би могло много да забави огромна част от делата, които са там. А в един по-лош сюжет, може да докара и до неуспех с някои от тях ".

Това сподели пред БНР Димитър Марков от Правната стратегия на Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му профилираните съд и прокуратура се занимават с извънредно комплицирани каузи, част от които са с доста обвинени и подсъдими, с голям по размер доказателствен материал:

" Остава недоизяснен въпросът доколко съдиите и прокурорите, работили до момента по тези каузи, ще могат да продължат да работят по тях ". 

Марков акцентира, че към момента съществуват опасности всичко да стартира изначало поради процедурни неуредици .  

" Един от минусите на тази промяна е, че тя не беше съветвана в задоволителна степен с представителите на правосъдната власт ".

Според Димитър Марков е било предстоящо Висш съдебен съвет да отсрочи с процедурни стъпки решението за вероятно освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор.

Интервюто на Георги Марков с Димитър Марков в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР