Падналата градушка миналата седмица попари надеждите за добра стопанска година

...
Падналата градушка миналата седмица попари надеждите за добра стопанска година
Коментари Харесай

Фермерът Красимир Кумчев след градушката: Годината свърши за...

Падналата градушка предходната седмица попари очакванията за добра стопанска година на десетки аграрни производители, които имат цех навън. Ледените парчета унищожиха градини с рози, жита, зеленчуци и овошки в Подбалкана, като най-вече пострада землището на село Певците. Силна стихия с градушка се изви и над Пазарджишко. Най-апокалиптично е било ситуацията в село Гелеменово. „ Годината завърши “, това е написал във фейсбук профила си фермерът Красимир Кумчев и е приложил фотоси от опустошителната градушка, унищожила масива с ябълки. В различен собствен пост той се възмущава, че градината му в Гелеменово е на 10 метра от Пазарджишката регионалната дирекция на Агенцията за битка с градушките.

Следващите дни също се обрисуват дъждовни за Пловдив и региона. Слънчево ще е към края на седмицата и през уикенда, а от идващите понеделник и вторник преваляванията още веднъж ще доминират. Метеоролозите предвиждат, че при положение на гръмотевична стихия може да завали и градушка. През множеството дни от следващи​те седем дни агрометеорологичните условия ще се дефинират от неустойчиво време и средноденонощни температури под климатичните правила за края на май и началото на юни. През интервала на доста места в страната се предвиждат превалявания със стопанско значение. Те ще са значими за зимните житни култури, при които ще протича наливане на зърното, а в южните региони - и фаза млечна зряла възраст.

Честите превалявания ще попречват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат причина за развиване на редица гъбни заболявания: мани по зеленчуковите култури и лозата, кафяво изгниване по плодовете на по-ранните сортове череши, сиво изгниване по ягодите, струпясване по овошките и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР