Падането на лихвите по ипотечните кредити на исторически ниски нива

...
Падането на лихвите по ипотечните кредити на исторически ниски нива
Коментари Харесай

Банките и инфлацията надуват цените на жилищата в София

Падането на лихвите по ипотечните заеми на исторически ниски равнища - под 3% годишно и пълзящата инфлация са главната причина за растежа на цените на жилищата в София. Това демонстрират анализите на най-големите консултантски организации за парцели у нас - " Адрес ", " Имотека ", " Колиърс " и " Бългериан пропертис ".

Така от началото на годината до момента междинната цена на жилищните парцели в София доближи исторически най-високи равнища, като на годишна база повишаването е с 8 - 9 на 100. Дори в крайните квартали като " Обеля ", " Люлин " и " Надежда " цените на жилищата към този момент гонят 1000 евро/кв.м, а в елитните " Иван Вазов " и " Изток " междинната цена е към 1900 евро/кв.м.

Пазарът на жилища е във напредък и е деен. Показателно за това е обстоятелството, че жилища, които стоят на пазара от десетина години, поради високата си цена, през днешния ден намират своя покупател, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ". По думите ѝ сме очевидци на извънредно динимачен пазар с интензивно банково присъединяване.

Към момента пазарът е във напредък, като не се планува неотдавнашен спад на цените, настояват от " Адрес ". Техните данни демонстрират, че интензивността на купувачите е по-висока освен по отношение на отминалата 2020 година, само че и спрямо индикаторите от 2019 година Предпоставки за сходна интензивност са в резултат на признаците за икономическо възобновяване при някои браншове и достъпността на кредитните артикули, показват от " Адрес ".

Ръст на покупко-продажбите

Броят на подписаните покупко-продажби пораства с към 20% на годишна база , като търсенето продължава на изпреварва предлагането, сочат данните на " Имотека ".

От компанията регистрират увеличение на делът на покупките, направени с ипотечен заем. Ако към есента на 2020 година те са към половината от всички покупко-продажби, то през днешния ден външно финансиране се употребява от към 60% от клиентите.

" Обстановката освен у нас, само че и по целия свят, е комплицирана и нестабилна. Хората всеобщо търсят несъмнено влагане на парите си, което да ги избави от обезценяването, което носи инфлацията. Това обуславя продължаващото интензивно търсене, както и растежа в ценовите равнища. Фактори за растежа на цените са и общото повишаване на живота, включително и на строителните материали. За балон обаче не може да се приказва, защото купувачите не престават да са в пъти по-активни от продавачите " , разяснява Люба Атанасова.

Според нея е допустимо скоро да станем очевидци на стабилизиране на цените към едни непрекъснати равнища. Атанасова сподели, че през последните два месеца се следи задържане на покачването на цените. " Възможно е това да е знак, че непрекъснатият растеж скоро ще спре, само че към момента е рано да кажем дали това е устойчива наклонност или краткотрайно събитие. На годишна база цените не престават да порастват ", означи Атанасова.

За интервала януари - септември 2021 година растежът в равнищата в София е към 9% по отношение на същото деветмесечие на 2020 година, демонстрират данните на " Имотека ".

Най-високи са цените на жилищата в столичните квартали " Иван Вазов ", " Изток " и " Яворов " - към 1900 евро / кв.м. Апартаменти под 1000 евро за квадратен метър могат да се купят само в кварталите " Обеля ", " Люлин " и " Надежда ", само че и те към този момент приближават тази граница, сочат данните на " Имотека ".

" Колиърс ", които продават най-вече по-луксозни жилища, показват, че междинните цени за покупката на двустаен и тристаен апартамент с включен Данък добавена стойност и паркомясто са сред 156 000 и 270 000 евро, а за къщи - 270 000 - 486 000 евро.

Ново строителство

Активен е и пазарът на ново строителство у нас. Около 50% от парцелите, чиято офертна цена е към 1000 евро/кв. м, съумяват да се осъществят още преди първа копка.

" Строителите са гъвкави във връзка с схемите за заплащане. Има здания, при които купувачът заплаща 10% на стадий прелиминарен контракт, а останалите 90% - след приемане на Акт 16 ", сподели Люба Атанасова.

Продължава да пораства ползата към тристайните жилища - сред януари и септември 37% от покупко-продажбите са за подобен вид парцели при дял от 34% за същия интервал на 2020 година. Също 37% е делът на покупко-продажбите за двустайни жилища, демонстрират данните на " Имотека ".

Известено повишаване се следи в интереса към имоти. " Ако през предходната година растящият интерес към къщи отвън огромните градове бе директен резултат от пандемията, то през днешния ден сме очевидци на отчасти пренасочване на тези клиенти към опцията да се снабдят с имот, на който сами да си построят къща. Това е разумно развиване на обстановката, защото доста от къщите в продажба са в неприятно положение и на процедура не дават отговор на потребностите на купувачите. В този сегмент има и нови планове, само че броят им към момента не може да доближи равнищата на търсене ", разяснява Люба Атанасова.

Според нея е извънредно мъчно да се обособи профил на клиента. Имоти купуват хора от разнообразни възрасти и специалности, което прави определянето на една група като по-активна от друга на практика невероятно.

Основно жилищата се купуват за лични потребности и по малко с капиталова цел. Данните на " Колиърс " за първата половина на 2021 година демонстрират, че покупките на парцел за лични потребности са три четвърти по отношение на парцели закупени с капиталова цел (25%). От " Имотека " регистрират, че капиталовите покупко-продажби бележат лек растеж и са към 19% от всички покупко-продажби от началото на годината до през днешния ден.

Леко повишаване на продажбите поради потребност от пари

Съществени промени не се следят и в претекстовете за продажба на парцели в границите на деветмесечието. През последните 3 месеца обаче от " Имотека " регистрират известно повишаване на хората, които продават заради нужда от пари.

" Традиционно тази група съставлява към 12-13% от всички продавачи, само че през третото тримесечие на 2021 година тя към този момент заема дял от 19%. Възможно е това да са хора, които на по-късен стадий да желаят да пренасочат парите в друга посока, само че не е изключено и към този момент да са усетили рецесията по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на взаимни отстъпки в цената, което е затихващо събитие ", показва Люба Атанасова.

Сделките без отстъпка не престават да усилват каузи си, сочат данните на " Имотека ". През първото деветмесечие на 2020 те са към 45%, а към края на първото тримесечие на 2021 доближават към 55%, до момента в който за целия интервал януари-септември без компромис са осъществени 64% от всички покупки. Още 17% от покупко-продажбите са подписани с коментар в границите на до 5000 евро.

Запазва се динамичността при интервала на покупка, разясняват още от компанията. Над половината от покупко-продажбите се изповядват до 1 месец след старта на търсенето на парцел.

" Клиентите се срещат с детайлите на пазара бързо и не бавят ненужно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и отрицателните прогнози за идната зима и избират да се застраховат ", споделя Атанасова.

Наеми

На пазара на наеми също се следи съществено оживление по отношение на първите 9 месеца на 2020 година. С към 30% повече са подписаните от " Имотека " покупко-продажби за същия интервал на 2021 година

Търсят се главно двустайни, само че и доста тристайни жилища. В централните, южните и източните региони на столицата цените на двустайните жилища са в необятни граници – от 250 до към 800 евро месечен наем. Тристайните жилища в тези региони се оферират на равнища от 300 - 350 евро до над 1100 - 1200 евро.

От " Колиърс " не регистрират смяна в наемните равнища през първото полугодие на годината. Наемите се задържат сред 950 - 1600 евро с Данък добавена стойност на месец при жилищата и стартират от 2000 евро при къщите.

Предвид дейното търсене и по-бавния ритъм на ново строителство упованията са, че търсенето ще продължи да изпреварва предлагането, а заради растящите цени на строителните материали е допустимо някои от плановете да бъдат отсрочени. Това в кратковременен проект ще докара до спад в предлагането и е допустимо ново повишение на цените на жилищата в София, настояват фирмите.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР