Падалка и Маленченко са изключително опитни космонавти на Русия. И

...
Падалка и Маленченко са изключително опитни космонавти на Русия. И
Коментари Харесай

Руските космонавти Генадий Падалка и Юрий Маленченко излизат в открития космос на 20 август

Падалка и Маленченко са извънредно опитни космонавти на Русия. И двамата са излизали и преди в открития космос – освен от “Международната галактическа станция ”, само че също по този начин и от миналата съветска орбитална станция – “Мир ”! Генадий Падалка е излизал два пъти в открития космос от борда на “Мир ” и цели шест пъти от борда на “Международната галактическа станция ”. Юрий Маленченко е излизал два пъти в открития космос от борда на “Мир ” и още два пъти от борда на “Международната галактическа станция ”. Утрешният изход в открития космос ще бъде девети за Падалка и пети за Маленченко.

 2012 spacewalkers

Космонавтите на Русия Генадий Падалка и Юрий Маленченко, които ще излязат в открития космос на 20 август 2012 година Photo credit: NASA

Първата и най-дълга активност, която двамата космонавти ще би трябвало да извършат, е да реалокират крана “Стрела 2 ” от модула “Пирс ” към модула “Заря ”. Целта е “Пирс ” да бъде освободен от нужния за станцията хардуер, с цел да може след време модулът да бъде разкачен и сменен от новия мултифункционален модул на Русия “Наука ”. Руската галактическа стратегия, която през последните няколко години извънредно доста пострада от дългата поредност от провали и безкрайните отлагания, към момента не може да извърши завършването на съветския съставен елемент на “Международната галактическа станция ”. Изстрелването на модула “Наука ”, което в началото бе планувано да бъде осъществено през 2009 година, бе отлагано неколкократно за 2011, 2012 и 2013 година. През месец май бе оповестено следващото отсрочване – “Наука ” ще бъде изстрелян не по-рано от 2014 година…

Друга съществена задача, която се чака да свършат Падалка и Маленченко, е да изведат в открития космос дребния сателит “Сфера ”. Както името демонстрира, изкуственият сателит е с формата на сфера. Диаметърът й е 53 сантиметра и тежи 13 кг. С помощта на спътника Русия ще учи въздействието на горните пластове на атмосферата върху изкуствените спътници и по този начин човечеството ще придобие нови знания, които са значими за оправянето му с боклука в близкия космос. Ниската околоземна орбита е нечиста от голям брой отработени ракетни степени и остарели, развалени или изведени в неправилна орбита изкуствени спътници. Замърсяването не е непоправимо – боклукът може да се чисти непринудено, тъй като в ниска орбита има към момента следи от земната атмосфера – този горен пласт на атмосферата се назовава термосфера. Вследствие на силите на търкане и противодействие галактическият отпадък от време на време навлиза в атмосферата и пада назад на Земята. Независимо от това този развой е муден и доста учени се тормозят, че в случай че не бъдат взети съответни ограничения, може да се стигне до хипотетичния “Синдром на Кеслър ”, при който галактическият отпадък толкоз доста ще се усили, че конфликтите ще набъбнат съгласно резултата на доминото и галактическите полети ще станат невъзможни за най-малко няколко десетилетия, даже за генерации напред.

Последната от трите огромни задания, които стоят пред Маленченко и Падалка, е да конфигурират нови отбрани против микрометеороиди на модула “Звезда ”. Допълнителни дребни задания, които Маленченко и Падалка би трябвало да свършат, включват инсталирането на подпори към стълбата на “Пирс ” за излази в открития космос, както и прибирането на отработения теоретичен опит “Биориск ”, при който учените учат галактическите въздействия върху организми, изложени в открития космос.

Общата дълготрайност на галактическата “разходка ” се обрисува да бъде към шест часа и тридесет минути.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР