Беше голяма седмица за лихвените проценти. Ето какво трябва да знаете

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Представители на централните банки по целия свят предадоха донякъде единно послание тази седмица към глобалната икономика: Инфлацията намалява, но битката далеч не е спечелена.

Някои от най-изявените лидери на паричната политика в света обявиха последните си решения в съответните си битки срещу постоянната инфлация. Повечето държаха лихвените проценти стабилни, като си отдъхнаха от историческия темп на повишаване на лихвените проценти за стабилизиране на стремително покачващите се цени.

Ето разбивка на случилото се.

Съединени щати: Федералният резерв през септември спря лихвените проценти за втори път, след като за първи път удари спирачките през юни. Централната банка повиши лихвите 11 пъти от миналия март. Последният набор от икономически прогнози показа, че повече служители очакват основната лихва по заемите на Фед да достигне диапазон от 5,63%-5,87% тази година - с други думи, централната банка може да повиши лихвите още веднъж до края на годината.

Федералният резерв също очаква по-малко намаления на лихвените проценти през следващата година от очакваното по-рано и повиши очакванията си за икономически растеж през тази година, като същевременно леко понижи прогнозата си за нивото на безработица.

„Паричната политика може да е близо до мястото, където трябва да бъде, но настоящите данни за инфлацията показват, че условията не са съвсем налице“, каза Браян Хендерсън, главен инвестиционен директор в BOK Financial.

Обединено кралство: Централната банка на Англия спря своя цикъл на повишаване на лихвените проценти в четвъртък за първи път от почти две години. Това идва, след като инфлацията намаля неочаквано миналия месец и поддържа основните разходи по заеми за търговските банки в Обединеното кралство на най-високото си ниво от 2008 г. Но централната банка на Англия не премахна бъдещите повишения на лихвените проценти, заявявайки, че това е признак, че инфлацията не намалява допълнително може да доведе до повече увеличения.

„Вероятно банката е приключила тук, като политиците омаловажават [средните седмични доходи] данните за заплатите и поставят тежестта на доказателството върху данните, за да оправдаят по-строгите мерки“, пишат стратезите на Evercore ISI в бележка в четвъртък.

Швейцария: Швейцарската национална банка остави основния си лихвен процент непроменен на 1,75% в четвъртък след пет поредни повишения, но не изключи бъдещи повишения на лихвените проценти, ако цените не продължат да се стабилизират.

Какво означава всичко това? Докато централните банки предприеха стъпки за пауза на лихвените проценти тази седмица, те оставиха на масата бъдещи повишения.

Това означава, че упоритата инфлация все още е глобален проблем въпреки постигнатия напредък, казва Нейт Тоофт, главен инвестиционен директор за решения за множество активи в Manulife Investment Management.

Фирмата му има малко прекомерно разпределение в американските акции, тъй като и икономиката, и корпоративните печалби се задържаха досега тази година, но обмисля намаляване на част от експозицията си по-късно, ако приливът се промени.

„Има реална вероятност да получите известна волатилност, където може да получите някои подвижни корекции на пазарите на акции“, каза Thooft.

TikTok е изграден от чернокожи създатели. Чернокожите служители казват, че са били обект на дискриминация

Nnete Matima каза, че е била привлечена да работи в TikTok поради това как платформата за социални медии е „наистина изградена върху черна култура“ и работата на черни създатели, съобщават моите колеги Катрин Торбек и Клеър Дъфи.

Тя видя и приветства публичното обещание на TikTok за подкрепа на чернокожата общност след полицейското убийство на Джордж Флойд през 2020 г. и кандидатства за работа в компанията, защото почувства, че нейните корпоративни ценности „наистина резонират с мен“, каза Матима пред CNN.

Малко след като започна работа в компанията-майка на TikTok ByteDance миналата година обаче, тя твърди, че се е сблъскала с „токсичност и расизъм“ на работното място. Мениджърът й би я нарекъл „черна змия“ зад гърба й и й постави нереалистични и неравномерни очаквания в сравнение с белите й връстници, твърди Матима.

Малтретирането само се влоши, каза тя, след като тя говори за това чрез каналите за човешки ресурси.

Прочетете повече тук.

Цените на жилищата в САЩ продължиха да се покачват през август, въпреки спада на продажбите

Цените на жилищата продължиха да се покачват през август, въпреки спада на продажбите на жилища, според месечен доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е резултат от ниските запаси от жилища за продажба, които повишават цените, и упорито високите лихви по ипотечните кредити държат купувачите извън пазара, съобщава колегата ми Анна Бани.

Средната цена за съществуващи домове - включително еднофамилни къщи, градски къщи, етажна собственост и кооперации - беше 407 100 долара миналия месец. Това е с 3,9% повече от преди година, когато средната цена на жилище беше 391 700 долара. Цените се повишиха във всичките четири региона на страната, Североизток, Среден Запад, Юг и Запад, установи докладът на NAR.

Месец по-рано, през юли, цените също се повишиха, обръщайки петмесечен спад на годишна база. Средната цена през август беше най-високата цена от всеки регистриран август и четвъртата най-висока от всеки месец.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР