Кандидатът за кмет на Община Пазарджик и досегашен градоначалник –

...
Кандидатът за кмет на Община Пазарджик и досегашен градоначалник –
Коментари Харесай

Тодор Попов обяви инфраструктура и тротоари за първи приоритет за мандат 2023-2027 г.

Кандидатът за кмет на Община Пазарджик и доскорошен градоначалник – Тодор Попов, разгласи пред публицисти първия си приоритет за мандат 2023-2027 година, при положение, че на изборите на 29-и октомври получи за пети следващ път доверието на хората. На брифинга участваха и претендентите за общински съветници Венелина Георгиева, Димитър Петков, Георги Първанов и Александър Шопов. 

„ До края на акцията ще ви представим общо 4 съществени целта за идващите 4 години. Първият наш приоритет ще бъде Инфраструктура и тротоари. За неговата реализация ще осигурим по 1 - 1,5 милиона годишно в границите на идващия управнически мандат ”, заяви Тодор Попов.   

„ Акцентите по този първи наш приоритет са два – тротоари и второстепенни улици. За последните 16 години в селата от община Пазарджик са преасфалтирани над 900 улици. Това не е правено в никакъв случай, а съгласно мен няма да бъде и повторено. Останаха ни още към 250 улици за асфалтиране, което ще се случи през идващия мандат. Никой не заслужава през 21-ви век да гази в тиня. Ще насочим напъните си и в реновирането на второстепенни улици и тротоари в Пазарджик. Така града ни ще придобие още по-атрактивен тип. Всички тротоарни площи по главните булеварди ще ги създадем цветни. Това основава друга атмосфера и трансформира образа на града. По сходен метод ще подходим и към входно-изходните артерии на общинския център в посока София, Пловдив, Пещера, Бошуля, Звъничево и така нататък Но детайлностите в тази посока ще бъдат изненада. Със сигурност те ще бъдат впечатляващи, тъй като това оставя трайно усещане в съзнанието на всеки посетител на града. Най-малкото схваща какви хора живеят тук ”, разяснява Попов.

На последващо място той подчертава върху възобновяване на разговора с централната изпълнителна власт.

„ Много значими планове за нас като приоритет остават построяването на Западния околовръстен път и ремонта на моста на река Марица. Ако зависи от мен не бих затворил моста на река Марица преди да е приключен околовръстният път, тъй като трафикът по останалите два моста ще бъде грамаден по време на близо едногодишния ремонт на оборудването. Не знам и дали те биха издържали чисто градивно такова натоварване. Да не приказваме за тапите и опашките, които биха се оформили всекидневно ”, предвижда претендентът за кмет с бюлетина 69. Тодор Попов напомни за какво въпросните два плана не бяха стартирани преди 2 години.

„ Всички знаете, че поръчката беше пусната. Участваха седемте най-големи пътно-строителни компании в страната, а тогавашният министър Виолета Комитова я анулира, тъй като видите ли не отговаряли на изискванията. Ако те не са възможни кой би дал отговор? И страната бе длъжна да пусне поръчката още веднъж, само че и все още не го е сторила. Защо? ”, попита риторично Попов. По тематиката той добави, че след Нова година това ще бъде първото нещо в неговия дневен ред.

„ Еуфорията е хубаво нещо, само че след нея пътното строителство спря на всички места. Ние обаче ще продължим да търсим решение и съм уверен, че през идната година ще стартираме още веднъж процедурата. Когато имаме подготвен път ще стартираме и моста. Иначе ще е неуместно ”, приключи тематиката имащият зад тила си към този момент 4 мандата като кмет на Пазарджик Тодор Попов.

На последващо място той анонсира и плана за екологичния превоз. „ Чакаме финансиране за плана с еко рейсовете. Надявам се през идната година да го стартираме, откакто създадем една оптимизация на цялостния градски превоз. Пазарджик се развива доста динамично и към този момент има територии,  които са извънредно наситени с фабрики и компании, към които би трябвало да се насочи част от превоза, а на други места пък няма потребност от него ”, показа Попов.

В края на конференцията той разяснява и тематиката за леките коли, чийто брой в границите на общинския център пораства стремглаво. „ Имаме към този момент проблем с паркирането. Затова ще мислим в посока на оптимизация на паркиране и създаване на буферни паркинги. Това ще бъдат места, в които да се паркира и от там нататък хората ще би трябвало да походят малко пешком. ”, приключи Тодор Попов.

Автор: marica.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР