Озоновата дупка, която тази година беше по-голяма от Антарктика, ще

...
Озоновата дупка, която тази година беше по-голяма от Антарктика, ще
Коментари Харесай

Озоновата дупка над Антарктика ще се затвори тази седмица

Озоновата дупка, която тази година беше по-голяма от Антарктика, ще се затвори тази седмица, заяви в. " Дейли мейл ".

Тя се задържа единствено няколко дни по-малко от предшественицата си предходната година, която беше най-продължителната от 1979 година.

Според Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози тазгодишната озонова дупка е деветата най-голяма, откогато се води статистика. Тя доближи 22,79 милиона кв. км. Когато беше най-голяма съответстваше на размера на Антарктида и Европа. Миналогодишната озонова дупка беше 11-ата по величина в историята. Най-голямата се е образувала през 1998 година - 24,35 милиона кв. км.

Озоновата дупка се появява над Южния полюс всяка година. Размерът й зависи от метеорологичните условия, като се усилва при огромни студове.

Известно е, че озоновият пласт защищава планетата ни от ултравиолетовите лъчи. Липсата му значи, че по-голямата част от високоенергийната радиация доближава до Земята и може да навреди на живите организми.

Озоновият пласт стартира бързо да изтънява през 20-ти век, когато хората стартират да създават озоноразрушаващи субстанции (фреони). През 1987 година потреблението им е неразрешено и учените чакат възобновяване му. Очаква се дупката над Антарктида да се затвори дефинитивно през 2050 година

Големината и необикновената дълготрайност на озоновите дупки над Антарктида тази и предходната година се дължат не толкоз на съществуването на нездравословни химикали, колкото на метеорологичните условия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР