Озадачаваме, че Петков и Василев са обявили за продан рафинерията

...
Озадачаваме, че Петков и Василев са обявили за продан рафинерията
Коментари Харесай

Добрев: Ще преговаряме с „Хюндай“ за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Озадачаваме, че Петков и Василев са оповестили за обмен рафинерията „ Лукойл “, а тя не е нито на Василев, нито на Петков, а на страната. Има го в публично известие на Министерски съвет. Това сподели в ефира на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По неговите думи финансовият министър е източил 3 милиарда лв. от дивидентите на енергийните сдружения, които са разпределени в Бюджета и част от тях са отишли за пенсионерите. И посочи, че България десетилетия е била експортьор на тока, а в този момент внасяме електрическа енергия.

Добрев даде малко повече информация за построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. По график първият нов блок на АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да проработи през 2035 година, а две години по-късно да бъде подготвен и 8-ми блок на централата. В момента върви избор на строител, защото компанията„ Уестингхаус “ обезпечава инженерния план на двата нови блока. Пет са фирмите, които са подали документи, като една от тях е „ Хюндай “.

По думите на Добрев идната седмица Народното събрание би трябвало да опълномощи държавното управление да договарят изискванията с „ Хюндай “, като надлежно ще уточни и съответните параметри, с които компанията би трябвало да се съобрази. Според депутатът от ГЕРБ по предварителни планове двата нови блока на АЕЦ-а ще ни костват 14 милиарда $.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР