Ойген Тайзе, Буча, Ирпен, Гостомел, Мариупол, Тростянец - все по-дълъг

...
Ойген Тайзе, Буча, Ирпен, Гостомел, Мариупол, Тростянец - все по-дълъг
Коментари Харесай

След зверствата на Сталин и Хитлер, сега в Украйна дойде и ужасът на Путин

Ойген Тайзе,

Буча, Ирпен, Гостомел, Мариупол, Тростянец - все по-дълъг става описът на градовете и селата в Украйна, които символизират ужасите на нападателната война на Русия.

Мъже с вързани ръце, екзекутирани с изстрел в главата. Жени, убити единствено тъй като са се осмелили да излязат от мазетата. Училища и лечебни заведения под въздушен обстрел. Безразборните убийства на цивилни жители наподобяват присъщи за съветския метод в тази война. Социалните медии са цялостни с разкази на очевидци и ужасяващи фотоси.

Първо Хитлер, а в този момент и Путин

Едно от местата, на които съветското безчовечие е оставило дълбоки следи, е Перемоха - село на към 50 км източно от Киев, по-малко известно в интернационален проект от Мариупол или Буча. След едномесечната съветска окупация то значително е разрушено и разграбено.

Перемоха страда не за първи път от експанзията и насилието по време на война. Преди 1945 година селото носи името Ядливка. То е един от знаците на жестокостта на нацистките окупатори. По време на Втората международна война те го опожаряват напълно, с цел да санкционират локалното население за партизанската опозиция. След войната мястото е възобновено. Преименувано е на Перемоха, което на украински значи " победа ".

Шест десетилетия по-късно имах опцията да работя в това село като студент - по един специфичен план: в продължение на няколко години млади германци и украинци взаимно помагаха за възобновяване на учебното заведение в Перемоха по време на летни лагери. Този план, който беше знак на помиряването, повлия мощно на живота ми. Съвместното осъзнаване на закононарушенията на предходните генерации построяват неповторима основа за същински другарства, за един общ взор в бъдещето.

Това е най-хубавата гаранция, че жестокостите от предишното няма да се повторят.

Приятелство след помиряването с Германия

Щастлив съм, че през днешния ден Германия и Украйна са другари, че споделят общи полезности - като народна власт и независимост. Въпреки всички рецензии, които в този момент Киев насочва към Берлин, свързани с немските газови покупко-продажби с Русия и дългогодишната политика на умиротворяване по отношение на диктатора в Москва, Германия поддържа Украйна в тази ужасна война. Било то като оказва помощ на бежанците или като доставя оръжия за самозащита.

Осем десетилетия след унищожителната немска война Украйна стана жертва на съветската експанзия. Подобно на немските окупатори от предишния век, и днешните завоеватели от Русия не изпитват грам съчувствие към цивилното население.

За германците украинците са били " подчовеци ". За актуалните руснаци украинците са смъртни врагове, които би трябвало да бъдат отстранени. Защото съгласно постимперските съветски разбирания украинският блян към независимост и самоопределяне съставлява екзистенциална опасност.

Омразата към " украинските предатели "

В главите на множеството руснаци тяхната изгубена империя в никакъв случай не е преставала да съществува. И в този шокиращо изостанал метод на мислене прозападните настроения в Украйна съставляват висша форма на изменничество. Според самостоятелния съветски социологически център " Левада ", 86% от руснаците утвърждават дейностите на съветската войска в Украйна.

В едно сталинистко общество като това, което бе възродено от Владимир Путин, за " враговете на народа " е отредено допустимо най-тежкото наказване. А украинците го знаят доста добре - доста преди тази война. Включително и в Перемоха. Само на 30 километра източно от селото малко преди началото на Втората международна война, хиляди украинци са систематично разстрелвани в една гора - без да им бъдат повдигнати обвинявания. Те просто са били оповестени за врагове от съветския режим под управлението на Сталин. Днес всички украинци, които не приветстват съветските окупатори, са считани за предатели и врагове.

Украинците могат единствено да завоюват

На фона на безразборните убийства и грабежи на съветските окупатори сполучливата отбрана на Киев и други украински градове е вдъхновяваща. Западът даже за момент не би трябвало да се колебае по отношение на поддръжката си за Украйна и не би трябвало да се плаши от възможна нова ескалация, идваща от Москва. Защото победа на украинците против съветския абсолютизъм би била късмет за цяла Европа. Европа, която заставайки на страната на Украйна, сега се преоткрива като общественост на моралните полезности. И тъй като мирното бъдеще на Европа е заложено на карта. Само едно военно крушение би могло да сътвори пукнатини в съветския фетиш към войната, обработен от десетилетия. Години наред нападателната тирания в Москва залага на солидна агитация, вследствие на която доста руснаци са опиянени от визията за война.

Престъпният режим подло извлича легитимността си от мита за руската победа против нацистка Германия. И до момента в който в своята ревизионистична полуда руснаците си фантазират, че са непобедими, в Европа няма да има дълготраен мир.

Защото до момента в който ние в Европа научихме от Втората международна война, че сходни ужаси в никакъв случай не би трябвало да се повтарят, в Русия мотото " ние можем да го създадем още веднъж " е извънредно известно. И тук става въпрос за нито по-малко, нито повече от завладяването на Берлин.

Перемоха значи " победа ". Разрушеното село ще бъде възобновено още веднъж след успеха над руснаците. А дали новите генерации руснаци някой ден ще се замислят за ориста на това село - по този начин, както сториха германците няколко десетилетия след Втората международна война? Отговорът на този въпрос зависи значително от това дали незаконният режим на Путин ще бъде премахнат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР