Овчата вълна съдържа ланолин - животински восък, използван за лечебни

...
Овчата вълна съдържа ланолин - животински восък, използван за лечебни
Коментари Харесай

Светът полудя по лековитите ботуши на Путин

Овчата вълна съдържа ланолин - скотски восък, употребен за лечебни мехлеми

На фамозните съветски валенки се приписват страхотни лечебни свойства. Самият президент Владимир Путин се появи с такива ботуши, отивайки на Богоявленската баня тази година. В момента простите на пръв взор ботуши, се радват на възходяща известност в целия свят. На Запад се продават освен в бутиците за обувки, само че и в аптеките. В Русия настояват, че валенките оказват помощ при лекуването на доста болести - от ревматизъм до импотентност.

Ако не бяха валенките, кой знае по кой път би тръгнала съветската история. Покоряването на обширните територии на Сибир и Далечния изток сигурно би било мъчно в цървули. Но за благополучие преди доста епохи хората намират метод да създадат ботуши от плъстена вълна. Археолозите са разкрили 2500-годишни валенки в Алтай. Много нации са осведомени с технологията на „ плъстене “, т.е. правене на пълен плат от вълна, без тъкане или плетене. Само руснаците обаче трансформират този поминък в национална традиция.

В продължение на доста епохи те са носени както от селяни, по този начин и от императори. Император Петър Велики лекува главоболие и махмурлук с обичайните съветски ботуши. На идващия ден, след дълъг пир, той търси шчи (супа от кисело зеле) и валенки. Шчи способства за детоксикацията на организма, а вълнените обувки възстановяват кръвообращението, което облекчава мигрената.

Екатерина Велика също употребява валенките като дейно лечебно средство. Руската императрица страда от тромбоза и единствено тези ботушки могат да облекчат болката в краката й. Ето за какво Екатерина непрекъснато носи националните вълнени ботуши с първокласни кралски рокли, богато украсени със злато и камъни. По време на ръководството на втората съветска императрица, Ана Ивановна, валенките стават доста съвременни: всички придворни дами танцуват в тях на императорските балове.



Стратегически цели

В Русия валенките постоянно се назовават??на смешка „ обувки със стратегическо значение “, тъй като постоянно са служили добре на бойците. Наполеон и Хитлер губят завоевателните войни, тъй като природата е на страната на руснаците: френската и немската войска не са подготвени за безмилостната зима, до момента в който съветската пехота във валенки елементарно устоя на заледяване до минус 40 градуса.

Дори през днешния ден вълнените ботуши остават част от оборудването на съветската войска и полиция. Преди няколко години по заповед на КАТ занаятчия от град Вологда прави валенки, които светят в тъмното. Народните обувки носят победа освен във войната, само че и в спорта. Руските олимпийци изненадаха света, когато се разходиха във валенки на откриването на зимните игри в Солт Лейк Сити.

Още по-голямо внимание притегли Владимир Путин, който носеше валенки за Богоявленската баня тази година. Журналистите видяха тази необикновена детайлност от дрешника на съветския президент, тъй че валенките незабавно се трансфораха в огромен шлагер в онлайн магазините по света.

Здравни пазачи

Чужденците, които купуват валенки като хубав сувенир, постоянно не знаят, че вълнените ботуши имат лечебни свойства. Руснаците виждат това от дълго време: дете, което носи валенки от ранна възраст, е доста по-здраво от връстниците си, които не носят. То не страда от настинки и е стабилно на рискови болести.

В овчата вълна се съдържа доста ланолин - скотски восък, който постоянно се употребява за изработката на лечебни мехлеми. Благодарение на него валенките дейно оказват помощ при ревматизъм, артрит и доста болести на мускулите и ставите. Сухата термотерапия понижава отока в ставите, облекчава болката и успокоява мускулните крампи. Валенките са изключително целесъобразни за пациенти с неприятно кръвообращение и възрастни хора. Вълната подтиква кръвообращението, а грубите й бодливи косми обезпечават спомагателен микромасаж на краката.

Изследванията на Руската академия на науките демонстрират, че непрекъснатото носене на вълнените ботуши, изключително на боси крайници, предотвратява тромбозата и има удобен резултат върху мъжката потентност, защото вълната уголемява кръвоносните съдове. Благодарение на лечебния резултат на валенките, налягането се възстановява, което е значимо и за лекуването на доста типове главоболие. Лекарите постоянно предлагат валенки на пациенти с астма, защото вълната съдържа противовъзпалителни и антиалергични съставни елементи. Освен това способстват за бързото зарастване на рани и счупени кости.

Срещу измръзване и жега

Въпреки стандартите, валенките се носят освен през зимата, само че и през лятото, тъй като защищават както от топлината, по този начин и от заледяване. Краката във валенките не се потят, тъй като овчата вълна обезпечава естествена циркулация на въздуха. Те всмукват добре влагата и елементарно изсъхват на слънце или покрай фурната.

Вълнените ботуши са доста леки: някои от тях тежат единствено 200-300 грама. Те бързо се приспособяват към формата на краката и затова са незаменими за пациенти с разнообразни деформации на краката и за хора, страдащи от мехури и натъртвания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР