Отворено писмо с искане да се запази Районният съд в

...
Отворено писмо с искане да се запази Районният съд в
Коментари Харесай

Стрелча брани съда в Панагюрище с отворено писмо до ВСС

Отворено писмо с искане да се резервира Районният съд в Панагюрище се изпратили представители на локалната власт в Стрелча до Висшия правосъден съвет. Документът е реакция против желанията за промени, които плануват 28 съдилища в страната, измежду които и това в Панагюрище, да бъдат трансформирани в териториални отделения с доста по-малко пълномощия.

Припомняме, че по този мотив в понеделник жители излязоха на кротичък митинг пред Съдебната палата в Панагюрище. В града и в прилежащата община Стрелча върви подписка с искане да се преразгледа концепцията за промени, с цел да не бъдат лишени хората от естествен достъп до правораздаване. Създадена е и електронна петиция.

От Общинския съвет в Панагюрище също са изготвили отворено писмо, само че отхвърлиха да ни дават текста с претекст, че въпросът можело да се политизира.

А ето какво пишат от Стрелча в писмото си до Висш съдебен съвет:

ДО

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

София 1000, ул. Екзарх Йосиф 12

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

КМЕТА НА ОБЩИНА СТРЕЛЧА И

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СТРЕЛЧА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА СЪДИИ,

Община Стрелча кaтeгopичнoтo показва нecъглacиeто си c пpeдпpиeтaтa oт Bиcшия cъдeбeн cъвeт инициaтивa пo пpoмянa нa cъдeбнaтa ĸapтa и избopa нa т.нap. „ мoдeл 4 “ зa пpeкpoявaнe нa cъдeбнaтa ĸapтa y нac, в частност за превръщането на Районен съд – Панагюрище в Териториално поделение на Пазарджишкия областен съд.

Съществуването на Районен съд – Панагюрище е от значително значение за действието на Община Стрелча и за отбрана правата и законните ползи на жителите на общината. Със своята над 140- годишна история Панагюрският областен съд е потвърдил своята роля в опазването на правото и вярата в правораздаването. Този съд постоянно и бил непосредствен за жителите на общината и преформирането му ще накърни неговата инстанционност, която е изграждана в продължение на десетилетия.

Правосъдието е основа на държавността и достъпът до съд е гаранция за естественото действие на една правова страна. Отдалечаването на Районен съд - Панагюрище от жителите на Община Стрелча няма да направи правораздаването нито по-бързо, нито по-достъпно. Такава промяна би довела до отрицателни последствия за социално-икономическото развиване на Община Стрелча и накърняване правото на достъп до съд на жителите на общината. За да търсят отбрана на законните си права и ползи, жителите на общината ще би трябвало да пътуват до гр. Пазарджик, за което ще понесат и по-големи разноски за превоз. При вероятно закриване на Районен съд - Панагюрище или превръщането му в териториално поделение на Районен съд – Пазарджик ще се сътвори риск от усложнен достъп до правораздаване, понижаване на ефикасната отбрана на гражданските права и ползи на локалното население на територията на Община Стрелча.

Обръщаме се към Вас с искане за преразглеждане на нa т.нap. „ мoдeл 4 “ зa пpeкpoявaнe нa cъдeбнaтa ĸapтa и отбрана на ползите на жителите от общините Стрелча и Панагюрище.

С почитание,

ИНЖ. ГЕОРГИ ПАВЛОВ /п/

Кмет на община Стрелча

ИВАНКА ИЛИЕВА /п/

Председател на Общински съвет - Стрелча
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР