Отворената процесорна архитектура с набор от инструкции RISC-V може да

...
Отворената процесорна архитектура с набор от инструкции RISC-V може да
Коментари Харесай

САЩ възнамеряват да ограничат достъпа на Китай до процесорната архитектура RISC-V, но едва ли ще успеят – вече е късно

Отворената процесорна архитектура с набор от указания RISC-V може да се употребява от всеки за създаване на процесори за разнообразни системи и устройства, в това число сървъри, смарт телефони, таблети, маршрутизатори и други. Архитектурата може да се трансформира в нова насочна точка за напъните на Съединени американски щати да лимитират достъпа на Китай до усъвършенствани полупроводникови технологии, оповестява „ Ню Йорк Таймс “.

Това е по този начин, тъй като точно архитектурата RISC-V се е трансформирала в главен инструмент за китайските компании за създаване на полупроводници. Според изданието, през предишния месец конгресмени са се срещнали с представители на администрацията на Байдън, с цел да обсъдят стягането на санкционните ограничавания, които биха попречили на американски жители да оказват помощ на Китай да създава решения, основани на RISC-V. Според източниците на „ Ню Йорк Таймс “, английската компания Arm Holdings също е убедила формалните лица да обмислят налагането на ограничавания върху потреблението на RISC-V.

Важното е, че RISC-V е основан по модела на програмен продукт с отворен код като Linux, който разрешава на всеки разработчик да преглежда и трансформира изходния код, употребен за основаването му. Такива софтуерни решения предизвикват фирмите да вкарват нововъведения и понижават господстващото състояние на един-единствен производител. RISC-V е набор от съществени изчислителни указания, които могат да се изтеглят от интернет и да се употребяват в доста по-сложната задача за планиране на полупроводникови елементи. Много компании продават планове на чипове, основани на RISC-V, а някои университети и организации ги оферират гратис.

Процесът на рационализиране на инструкциите се управлява от RISC-V International – организация с нестопанска цел с над 4000 членове от 70 страни, в това число Китайската академия на науките и китайски софтуерни компании като Huawei и Alibaba. През 2020 година RISC-V International промени регистрацията си от Съединени американски щати в Швейцария, с цел да разсее „ опасенията за политически разтърсвания “ и опцията за надзор от страна на една страна.

Настоящите наказания на Съединени американски щати са ориентирани към ограничение на доставките на съоръжение за произвеждане на чипове и най-мощните полупроводници за Китай, само че да се опитваш да ограничаваш съществени указания е все едно да се опитваш да контролираш думи или букви, настояват чиновници от Силициевата котловина.

„ Това е безспорна нелепост. Това е все едно да кажете: Е, китайците могат да четат книга за нуклеарни оръжия, написана на британски, тъй че дано да решим казуса, като забраним британската писменост “.

каза Дейв Дитцел – основен софтуерен шеф на Esperanto Technologies, стартъп за чипове, която употребява RISC-V

Както предизвестяват поддръжниците на RISC-V, налагането на ограничавания ще отслаби въздействието на Съединени американски щати върху технологията, само че няма да възпре Китай, защото наборът от указания към този момент е необятно публикуван. Според Хендел Джоунс, анализатор в International Business Strategies, повече от 100 „ значими “ китайски компании създават чипове, основани на RISC-V, както и най-малко 100 други стартъпа. Въпреки, че чиповете, основани на RISC-V нормално се употребяват в стандартни потребителски артикули, технологията към този момент намира приложение в по-сложни задания, в това число в изкуствения разсъдък.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР