Оттук нататък каквото и да обещаваме, че ще дадем на

...
Оттук нататък каквото и да обещаваме, че ще дадем на
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: На пациента вече не може да се обещава нищо, защото няма кой да го даде

Оттук нататък каквото и да обещаваме, че ще дадем на българските пациенти, то не може да бъде обезпечено, тъй като няма фрагменти. Това съобщи пред Nova News ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров в коментар за дългогодишния кадрови проблем на здравната ни система.

„ Всичко това, което до момента се е обяснявало – ще дадем още 500 млн. лева към бюджета за опазване на здравето тази година, ще ви дадем още лекуване на това, ще ви дадем още такива прегледи – в действителност не може да им ги дадете към този момент, даже да дадете 1 милиарда лева, от идната година не можете да им дадете нищо повече, тъй като няма кой да го даде – няма медицински сестри, които да ви обслужват, няма да има и лекари, които да свършат това. Дори да ви обещаваме, че ще създадем повече за вас, истината е, че не можем да го осигурим “, разяснява доктор Маджаров.

Той съобщи, че с цел да има смяна в обстановката, са нужни незабавни фрапантни ограничения за увеличение производството на такива фрагменти и основаване положителни условия за работа, с цел да се задържат в страната.

Същото уточни и ръководителят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Тя посочи, че медиците с всички специалности от направлението експерти по здравни грижи са неудовлетворени от изискванията, които им предлага българската страна, т.е. ниско възнаграждение, недобри условия на труд и липса на благоприятни условия за кариерно израстване. „ Всичко това се предлага несметно в Западния свят, който прелестно изсмуква българските медицински експерти, които са доста добре готови и са елементарно адаптивни, добре знаят непознати езици и работят прелестно. Всички операционни екипи в Западния свят, в които работи наша здравна сестра, са удовлетворени и пишат благодарствени писма на нашите университети. Това е ситуацията “, съобщи Василева.

По думите на доктор Маджаров рецесията е толкоз сериозна, че към този момент не става въпрос за дефицит, а за сериозна липса на медицински експерти. „ И в случай че преди е било надалеч от нас – ей там някъде в едни дребни общини нямало болница и нямало персонални лекари – в този момент към този момент това е напълно близо, то на практика е даже в София във връзка с експертите по здравни грижи и общопрактикуващите лекари и важи за всички, ние живеем с него. В поликлиниките на практика от дълго време към този момент няма медицински сестри, работят възрастни лекари, които от време на време са наели механически секретар, който не е с здравно обучение – това е ситуацията. Дори няма смисъл да вършим митинги. Ненужно е. През годините са правени. Явно никой не чу митингите. Сега няма потребност да вършим митинги, тъй като всеки, който влезе в болница, се сблъсква с митинг – вижда там възрастни хора, на които е предоставено против възнаграждение да ни дадат някаква качествена здравна услуга, а това ще става все по-невъзможно “, разяснява ръководителят на БЛС.

От думите му обаче стана ясно, че той вижда вяра за бъдещото развиване на обстановката. „ При договарянията с НЗОК това, с което би трябвало да излезем в този анекс, е старт на една стратегия за справяне с кадровата рецесия, всичко друго е на назад във времето. Смея да настоявам, че от последните дни виждаме предпочитание от страна и на управлението на Министерство на здравеопазването, и на управлението на страната това да се случи “, изясни той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР