Отстъпката за горивата от 25 стотинки на литър горива ще

...
Отстъпката за горивата от 25 стотинки на литър горива ще
Коментари Харесай

Христо Алексиев каза докога ще продължи отстъпката от 25 стотинки върху горивата

Отстъпката за горивата от 25 стотинки на литър горива ще продължи до края на годината, а служебното държавно управление обмисля продължение и през идната година, само че към този момент таргетирано съгласно приходите на хората, както и съгласно " тези, които употребяват превоз ", т.е. хората, които употребяват публичен и железопътен превоз.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на превоза и вицепремиер в служебното държавно управление Христо Алексиев.

" Трябва да се работи в посока увеличение на минималната работна заплата. Когато има висока инфлация, разноските на хората порастват, а приходите им не догонват тази инфлация ", разяснява Алексиев. Той посочи, че се придвижат спомагателни срещи с работодатели и синдикати.

„ Ние работихме в две съществени направления - стопиране на инфлацията. Което успяхме да реализираме. Данните за октомври демонстрират, че действително инфлацията към този момент върви надолу. Това не се е случвало от началото на тази година. На второ място - да използван всички нужни ограничения, с цел да може приходите на хората да догонят равнищата на инфлацията ”, добави той.

Доставките на газ

Алексиев изясни, че служебното държавно управление е работило целеустремено и предпочитано, с цел да има обезпечени доставки на газ. „ Ние обявихме транспарантни процедури за доставка на синьо гориво. Това ни оказа помощ да реализираме доста положителни и по-ниски цени. Остава един главен проблем - неналичието на слотове. Водим активни разговори с Гърция, Турция, Италия и с Хърватска за обезпечаване на тези слотове ”, посочи министърът.

Мярката за горивата

Вицепремиерът акцентира, че кабинетът „ Донев ” е взел решение да финансира в допълнение мярката за горивата и тя да продължи до края на декември: „ За идната година приготвяме друга мярка - отново за компенсиране на високите цени на горивата. Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите пластове на обществото, а не парите да се раздават на калпак ”, сподели Алексиев.

За декември се плануват към 40 млн. лв. за мярката. „ Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски приходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде ориентирана към всички нуждаещи се от превоз. Работи се върху критериите и те ще бъдат оповестени идната седмица ”, изясни той.

Освен за персоналните коли, ще има отплата и за хората, които употребяват публичен и железопътен превоз. „ Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да одобряват колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния бранш и този на горивата ”, добави Алексиев.

Вицепремиерът се похвали, че откогато е пристигнал служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки. „ В момента България има най-евтините горива в цяла Европа. Те даже са по-евтини от тези в Сърбия ”, съобщи той.

Ако се наложи, Алексиев изясни, че е подготвен да остане още един мандат в стола на длъжностен вицепремиер: „ Предпочитам да не се постанова, само че в случай че се наложи, няма огромен избор. Щом съм тръгнал, би трябвало да си довърша делото ”, разяснява служебният министър на превоза.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР