Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане

...
Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане
Коментари Харесай

От 1 януари догодина Лукойл Нефтохим Бургас и Лукойл България прехвърлят икономическата си дейност у нас

Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане

От 1 януари следващата година " Лукойл Нефтохим Бургас " и " Лукойл България " трансферират икономическата си активност, приходите и налозите в България, а не както до момента - в Холандия и в Швейцария, сподели вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев. Това заяви Българска телеграфна агенция.

Заедно с министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и заместник-министъра на финансите Людмила Петкова той имаше среща с управлението на " Лукойл България " и " Лукойл Нефтохим Бургас ".

От страна на Лукойл участваха Илшат Шарафутдинов ( " Лукойл Нефтохим Бургас " ), Андрей Матюхов ( " Лукойл България " ) и Александър Величков. Правителството работи целеустремено и предпочитано за битка с инфлацията, в това число преодоляването на цените на горивата, сподели Алексиев. Разчетите демонстрират, че след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лева, а следващата година - 700 млн. лв., сподели Христо Алексиев.

Парите ще се употребяват за компенсиране приходите на най-уязвимите групи хора в страната, добави той. Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане, само че не е напълно обективна. Сега хората ще бъдат обезщетени вътрешно, а не с налозите на всички нас, уточни министърът.

Миналата година " Лукойл Нефтохим Бургас " е внесъл в хазната 3,5 млн. лв., тази година се чака да внесе в бюджета налог облага от 100 млн. лв., а следващата година - 600-700 млн. лв., сподели Алексиев.

Тази стъпка отваря вратата в страната да влизат повече налози, сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов. Потвърждавам, че организирахме тези градивни договаряния, сподели Илшат Шарафутдинов, изпълнителен шеф на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Считаме, че е заслужено налозите от активността на фирмите да остават в България, съобщи той. Заводът в Бургас работи по тази скица от 2020 година, с цел да може финансовите доходи да остават в България. Икономическата действителност от този момент не позволяваше да има такава свърхпечалба. След смяна на бизнес схемата на предприятието би трябвало да си даваме сметка, че е значимо да се запазят макроикономическите условия – такива, каквито имаме през днешния ден. Другото значимо изискване е заводът да бъде оптимално претрупан с нефта вид " Уралс ", сподели Илшат Шарафутдинов.

Много деликатно сме прочели директивите на Европейската комисия за вноса на съветски нефт. Реекспортът на недопечен нефт остава безусловно неразрешен, само че износът на петролните артикули е позволен, сподели Алексиев. Тези артикули са български, изясни той.

Това ще помогне на нашето външнотърговско сало и от вносител ще станем експортьор на горива. Това ще помогне и на приходите в бюджета. Ние имаме най-ниските цени на горива в Европейски Съюз, в това число и по отношение на тези на Сърбия и в Гърция, сподели Алексиев. С това, което вършим, таксуваме разликата в цената сред сорта " Брент " и " Уралс ". В решението няма нищо политическо, то е чисто икономическо, за какво да не се възползваме от дерогацията, за която се е преборило постоянното държавно управление, сподели още Алексиев.

Новата бизнес скица в действителност значи, че рафинерията купува нефта, преработва го и продава нефтопродуктите, сподели Илшат Шарафутдинов. Нефтопродуктите, създадени от нефта " Уралс ", ще са с генезис България и може да се изнасят, сподели Людмила Петкова.

" Тази година " Лукойл Нефтохим Бургас " ще има рекорден размер модифициран петрол: до декември 6,6 млн. тона петрол и 7,1 млн. тона до края на година. Около 50-55 % от създадената продукция се изнася, т.е. заводът не може да работи, в случай че се вкарат ограничавания за износа на нефтопродукти. Ако се вкарат рестриктивните мерки, обмисляме затваряне на рафинерията. Пълним си складовете и затваряме ", сподели Илшат Шарафутдинов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР