ОЦОСУР Бивши и настоящи ученици отНГХНИ Константин Преславски:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
ОЦОСУР
Бивши и настоящи ученици отНГХНИ Константин Преславски:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Стари дрехи се превръщат в арт произведения във Варна

 ОЦОСУР Бивши и сегашни възпитаници от
НГХНИ " Константин Преславски ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Какво се случва със старите ви и към този момент нежелани облекла? Вариант 1 – подарявате ги на някой, който не може да ви откаже. Вариант 2 – хвърляте ги в резервоар на БЧК с вяра да влязат в приложимост. Вариант 3 – изхвърляте ги дружно с останалия битов боклук. Вече има и вид 4. Той е наименуван " Чрез изкуство към смяна “ и е на десетокласничка Александра Казасова от СУ за филантропични науки и изкуства " Константин Преславски “ във Варна, оповестяват от ОЦОСУР.

Вашата остаряла блуза, скъсани дънки или рокля с леке ще оживеят като творби на изкуството. Идеята беше класирана преди всичко в първото издание на състезанието " “, в направлението " Пренасочване на отпадъците “. Наградата е осъществяване на плана.

С помощта на ментора си – Наталия Николова, която е водещ и уредник на рециклиращи ателиета, победителката ще направи допустима повторната приложимост на другояче нерециклируемия текстилен боклук. В плана е планувано събитие за замяна на облекла, чанти и други текстилни артикули, образуване на арт ателие за направа на килимчета, пана, шиене на артикули за домашни любимци, осведомително събитие и видео за преработването на текстил.

За да има възрвращаемост и резистентност на плана, уредниците на състезанието оферират създадените артикули да се предложат на търг. Част от събраните средства ще се дарят на дом за деца с увреждания, а с друга – ще се финансира продължаването на активността.

Направлението " Пренасочване на отпадъците “ в конкурса  " Проект Еко “ се осъществя в партньорство с Обществен център за околна среда и стабилно развиване.

Първото издание на конкурсa на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България отличи общо деветима участници в три категории: опазване чистотата на въздуха след COVID-19, пренасочването на боклуци и непорочност на българските плажове.

В категорията " Опазване чистотата на въздух след COVID-19 “:

I премия –  Мария Марулева – " Youtube сериал за места в България, които употребяват ресурсите си по резистентен метод “: планът създава процеса по основаване на къси филмчета за най-интересните места в България, които употребяват ресурсите по ексцентричен и резистентен метод

II премия (менторство от " Милениум “) – Пламена Стефанова –  " Фирма за покривно градско земеделие “

III премия – Дария Ковачева – " Ученически инфо екоцентър " Природопазители “ “

В категорията " Чистота на българските плажове “:

I премия – Александрина Иванова и Тодор Кишев – " Плажни табели с анимации “: основаване на анимирани табели по българските плажове, носители на значима информация и любопитни обстоятелства за морската флора и фауна.

II премия (менторство от " Милениум “)  – Петя Дукова – Кампания " Five Million Butts "

III премия – Калина Стайкова и Стефан Гамейски – Кампания " Eco beaching "

В категорията " Пренасочване на боклуци “:

I премия – Александра Казасова – " Чрез изкуство към смяна ": посредством основаване на приложно изкуство да бъде отклонен част от отпадъчния текстил

II премия (менторска стратегия от " Идеал Стандарт “) – Радостина Горошевич с нейната стратегия " Многократни чаши за питиета от рециклиран материал “

III премия –  Никола Думанов – Приложение " Еко Вкус “

Проектите на спечелилите във всяко от направленията ще бъдат осъществени. Класираните на второ място ще вземат участие в наставнически стратегии, а остналите трети получават поощрителна парична премия.

Конкурсът съумя да притегли над 2000 младежи, които се включиха и в трите уебинара, водени от представители на неправителствените организации, а на платформата постъпиха десетки любопитни и ексцентрични планове, които дават отговор на изискванията за присъединяване и оферират решения на заложените проблеми.

" Разработките са дело на възпитаници, студенти и дейни жители, които се вълнуват от зелената смяна, която следва. Сега стартира нашата работа –  тази, която ще осмисли състезанието и ще потвърди, че същинската смяна е възможна  с общи старания ", разяснява основателя на акцията – младият бизнесмен и студент в Нидерландия Ивайло Цочев.

Природата следва свои правила, пред които сме безсилни, когато изберем да бъдем нейни врагове. А основаването на екологична просвета в едно общество зависи най-много от вярата – в личните благоприятни условия и в младите. Осъзнатостта за значимостта на човешката роля в съхранението на планетата такава, каквато я познаваме, и търпението за постигането на поставените цели са първата крачка към едно екологично чисто бъдеще.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР