Ozempic преди и след: 5 жени разбират реално за загубата на тегло, страничните ефекти и цената

...
Отслабването с Ozempic може да доведе до голяма трансформация.Пациентите показват
Коментари Харесай

Отслабването с Ozempic може да доведе до голяма трансформация.

Пациентите показват по-тънките си тела, и приписват на самоинжектираното лекарство за диабет тип 2 за ограничаване на апетита и ядене по-малко.

Ozempic не е одобрен за отслабване, но това е известен страничен ефект, така че някои лекари го предписват не по предназначение за тази цел. Хората със затлъстяване, които искат да отслабнат, също могат да се обърнат към Wegovy, който съдържа семаглутид – същата активна съставка като в Ozempic – и е одобрен за отслабване.

Лекарството има странични ефекти. Най-честите включват гадене, диария, повръщане, болки в стомаха и запек, според Novo Nordisk, компанията, която произвежда Ozempic и Wegovy. Но пациентите могат да изпитат и сериозни нежелани реакции като панкреатит, проблеми с жлъчния мехур и бъбречна недостатъчност, предупреждава изданието.

Хората трябва да продължат да приемат семаглутид, за да може лекарството да продължи да действа – в противен случай те ще си възвърнат голяма част от тегло, показват проучванията. Освен това е скъпо, когато не е покрито от застраховка: каталожната цена за едномесечна доставка е около $900 за Ozempic и $1300 за Wegovy. Novo Nordisk казва, че поддържа система за здравеопазване, която гарантира достъп на пациентите и достъпност.

„Ние осъзнаваме, че някои хора в САЩ срещат трудности да плащат за своето здравеопазване, включително нашите одобрени от FDA продукти, съдържащи семаглутид, които Ето защо ние продължаваме да работим за получаване на по-широко покритие и по-голям достъп“, казва компанията в изявление за TODAY.com.

Ето опита на пациентите с Ozempic и Wegovy, както и техните преди и след снимки.

„Това прави храната по-малко важна“

Пепър Шварц няма диабет тип 2, но казва, че е започнала да използва Ozempic не по предназначение в 2022 г., след като нейният лекар и последващи медицински изследвания го сметнаха за подходящо за нейната ситуация и личният й лекар го предписа. Тя е загубила около 30 паунда и казва, че загубата на тегло вече се е стабилизирала, останала е близо до това число и тя го поддържа.

„Наистина много съм мислил за това по отношение на здравето. По-възрастен съм. Просто не мисля, че мога да си позволя да (бъркам) повече с теглото“, каза Шварц, 78, който живее в Снокуалми, Вашингтон, пред TODAY.com през април 2023 г.

„Обичам факта че кръвното ми налягане е ниско и холестеролът ми е нисък и всички тези добри неща. Това са мотивите ми сега, вместо да се опитвам да се побера в рокля с размер 4.“

Освен понижаване на кръвната захар, Ozempic е одобрен и за намаляване на риска от инфаркт, инсулт или смърт при възрастни с диабет тип 2 и известни сърдечни заболявания, отбелязва Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.

Wegovy намалява риска от инсулт и инфаркти, обяви Novo Nordisk през август 2023 г.

Шварц, секс и връзка експерт, казва, че проблемите й с теглото са започнали в края на 30-те, когато просто е започнала да преяжда. Основният ефект от Ozempic е, че тя не е толкова гладна: „Това прави храната по-малко важна“, отбелязва тя.

Все още изисква упражнения и здравословна диета

Джамел Корона казва, че се е обърнала към Wegovy през 2021 г., след като не е могла да отслабне сама, въпреки здравословния начин на живот.

Тя е загубила около 60 паунда, но описва процеса като постепенен и все още изискващ храна дисциплина и редовни упражнения за работа.

„Мисля, че социалните медии го направиха като бърза загуба на тегло без усилия. Това може да е така за някои хора, но това не е така за мен“, казва Корона, 37-годишен счетоводител от Чикаго, за TODAY.com.

„Тренирам пет дни в седмицата и яжте супер здравословно.“

Загубата й на тегло вече се стабилизира и въз основа на прегледа й през юли 2023 г. при нейния ендокринолог, тя е настроена да остане на Wegovy дългосрочно.

Corona също откри неочакван страничен ефект: Обичаше да пие в обществото, но загуби интерес към алкохола, след като започна да приема лекарството.

Борба със странични ефекти

Jeannine DellaVecchia, 40, казва, че й е предписан Ozempic за лечение на симптоми, свързани с инсулинова резистентност, причинена от вродена надбъбречна хиперплазия и синдром на поликистозни яйчници.

Загубата на тегло не е била приоритет, въпреки че тя беше заинтригувана, че лекарството може да й помогне да отслабне надолу. Постигна точно това, като DellaVecchia загуби 30 паунда между август 2022 г. и февруари 2023 г. Тя спря да приема лекарството, защото не можеше да понесе страничните ефекти и не се е върнала към него, казва тя.

The болничен работник във Филаделфия, Пенсилвания, казва, че понякога се насилва да яде, когато приема Ozempic поради страничните ефекти.

Тя нямаше „абсолютно никакъв апетит“, беше „напълно гадна“ и „повръщаше през цялото време“, каза DellaVecchia пред TODAY.com през март 2023 г.

„Не ти се яде… просто не беше добре за мен“, каза тя.

DellaVecchia казва, че е успяла да поддържа загубата на тегло, която е постигнала с кето диета.

„Ти трябва да свършиш работата“

Барби Джаксън-Уилямс , 54, от Де Мойн, Айова, казва, че е загубила 180 паунда благодарение на Ozempic и тренировките.

Веднъж тя тежеше повече от 400 паунда и започна да приема Ozempic в началото на 2021 г., за да отслабне и да управлява своя тип 2 диабет. Оттогава Джаксън-Уилямс каза пред NBC News, че прави по-добър избор на храна, кръвната й захар е спаднала до преддиабетни нива и тя е много по-активна и във форма.

„Хората просто го приемат, само за да отслабнат и това не е вярно“, каза тя. „Трябва да свършите работата, а хората не осъзнават това.“

Цената е проблем

Уенди Тел казва, че се страхува да си върне Тя е загубила 25 паунда с Ozempic, който приема предимно за диабет тип 2, ако спре да използва лекарството. Но тя не е сигурна, че може да си позволи да остане на него.

Пенсионираната учителка в Йорктаун, Вирджиния, е на Medicare, но каза пред NBC News, че плаща повече от $700 за 90-дневна доставка поради ограниченията на покритието в нейния план за рецепта.

„Пред дилема съм“, каза тя. „Ще го взема ли отново? Защото кой има толкова много пари?“

Колко можете да отслабнете за един месец с Ozempic?

Едно проучване установи хора, които са получавали седмични инжекции семаглутид загубих средно около 15 паунда след три месеца и около 27 паунда след шест месеца, което означава загуба на тегло с около 5 паунда на месец.

Какви храни трябва да избягвате, докато приемате Ozempic?

За намаляване на гаденето, докато сте на семаглутид, регистрираният диетолог Емили Рубин препоръчва да пропускате гореща, пържена или мазна храна; и избягване на ядене или готвене на силно миришеща храна.

Не яжте твърде бързо и не пийте много по време на хранене, казва Рубин, който работи в университетската болница Томас Джеферсън във Филаделфия, Пенсилвания.< /p>

Може ли Ozempic да даде тласък на загубата на тегло?

Semaglutide „работи, като кара хората да не са гладни“, д-р Leigh Perreault, ендокринолог в UCHealth в Денвър, Колорадо, каза по-рано за TODAY.com.

Той имитира хормон, известен като GLP-1, който тялото освобождава в червата, когато хората ядат храна и казва на мозъка, че сте яли.

< p>Хората имат намален апетит и когато ядат, се чувстват сити по-рано, каза по-рано пред TODAY.com д-р Луис Арон, лекар по медицина срещу затлъстяването и директор на Центъра за цялостен контрол на теглото в Weill Cornell Medicine и NewYork-Presbyterian.

Лекарството също така забавя изпразването на стомаха, което забавя усвояването на калории и може да допринесе за усещането за ситост, добави той.

Семаглутид за отслабване трябва да се използва в допълнение към диета с намалено съдържание на калории и повишена физическа активност, казва FDA.

Тази статия е публикувана първоначално на TODAY.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР