Отскоро Украйна разполага със системи за залпов огън и вече

...
Отскоро Украйна разполага със системи за залпов огън и вече
Коментари Харесай

Войната в Украйна: ахилесовата пета на украинската ПВО


Отскоро Украйна разполага със системи за залпов огън и към този момент не е безпомощна против съветските набези от въздуха. Но с цел да обезврежда съветските ракетни офанзиви се нуждае от съвременни ПВО-системи. Две такива към този момент са контрактувани.

Ракетна установка за залпов огън

Русия явно е разкрила най-слабото място в украинската противовъздушна защита (ПВО) и в този момент се възползва от това. Вярно е, че в този момент Украйна съумява в огромна степен да възпира налетите на съветски бомбардировачи над украинска територия, само че против ракетите тя не може да направи съвсем нищо. Така че Русия от ден на ден залага точно на тях.

Говорителят на командването на украинските военно-въздушни сили (ВВС) Юрий Игнат заяви, че до момента Украйна е свалила повече от 200 съветски бойни самолета. „ Това ги принуди да трансформират оперативната тактичност на своите Военновъздушни сили ", съобщи той. „ В момента Военновъздушни сили на врага работят най-много от далечно разстояние. Не се доближават доста, тъй като схванаха, че ще бъдат унищожени. Ето за какво правят ударите си посредством ракети – от морето, от сушата и от въздуха ", изяснява още Игнат.
Редакцията предлага
Тук непременно би трябвало да се напомни следното: цитираните информации произлизат от източници на воюващите държави; данните за хода на бойните дейности, за обстрела и жертвите, които подават съветските и украинските държавни служби, сега не всеки път могат да бъда тествани от самостоятелни органи.

" Имаме потребност от съвременни ПВО-системи "

Вярно, че статистиката не може да се ревизира сигурно, само че по всичко проличава, че ракетните набези са се усилили. Николаев, Днипро, Чухуев, Одеса, Виница – това са единствено част от градовете, където в последно време имаше ракетни попадения. След тези набези картината постоянно е една и съща: срутени здания, пожари, жертви и доста ранени.

„ Нашата Противовъздушна отбрана е настроена основно за разкриване на цели с огромна отразяваща повърхнина. Тези цели засичаме с радари ", споделя Игнат в изявление за украинското радио. И прецизира: „ Ракетите обаче по-трудно се засичат, заради което не всеки път съумяваме да ги свалим. Ето за какво имаме потребност от съвременни системи, които могат да откриват такива цели. "

Игнат твърди, че страната му ще получи няколко такива системи. По-конкретно става дума да системата NASAMS, създадена в съдействие сред Съединени американски щати и Норвегия. Тя работи на междинен обхват – до 25 километра. „ Имаме съглашение за две батареи, в които са включени освен стартовите установки, само че също по този начин машините за превозването им, съоръжение за различаване на задачите и за обслужването на самите системи ", изяснява още Игнат. Една батарея от модела NASAMS се състои от 12 стартови установки. Германия също ще помогне на Украйна със системи за Противовъздушна отбрана. Първата от тях, модел IRIS-T се чака през октомври.

Украйна към този момент разполага със системи за залпов огън

Нови моменти има и във връзка с тежката артилерия. Украинският министър на защитата Олексий Резников писа в Туитър, че страната е получила още системи за залпов огън от модела M270 MLRS. В взаимозависимост от оборудването си тези ракетни установки имат далекобойност сред 35 и малко над 80 километра. Както е известно, Украйна към този момент употребява системите HIMARS, които ѝ бяха доставени преди към две седмици. С помощта на тези системи към този момент бяха унищожени десетки съветски хранилища за муниции, командни пунктове и механически депа.

Украинската войска към този момент разполага с такива ПВО-системи от вида MLRS

Във връзка с доставката на тежки артилерийски системи в Украйна избухна полемика за възможни набези против полуостров Крим. „ В момента Крим е основна разпределителна точка за превозването на цялата техника и на оръжията от Русия към южната част на нашата страна ", изяснява Вадим Скибицкий от украинските секрети служби. „ На Крим се струпват бойна техника и муниции, предопределени за съветската окупационна войска ", акцентира той като мотив за какво Украйна би трябвало да обстрелва Крим с M270 и с HIMARS.

Украйна се надява на военни триумфи най-много в южните райони. Засега не се обрисува огромна сухопътна атака. Като имаме поради новите оръжейни доставки, украинските въоръжени сили вероятно ще продължат да нападат съветски оръжейни хранилища.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР