Оценявайки детайлите на руската офанзива в Луганска област, американските експерти

...
Оценявайки детайлите на руската офанзива в Луганска област, американските експерти
Коментари Харесай

Американски институт: Северодонецк е новият Мариупол в Украйна. Защо?

Оценявайки детайлите на съветската атака в Луганска област, американските специалисти пишат, че съветската войска се пробва да откри надзор над пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, само че не реализира огромен прогрес, написа news.bg.

Руски медии оповестиха за над 15 000 украинска войска, в това число и наемници, в котловината сред Северодонецк и Лисичанск. Позовавайки се на данни от украинския общоприет щаб, ISW написа, че съветската войска се пробва да попълни частите си и да натрупа запаси за по-нататъшно нахлуване против Славянск в Донецка област.

Според специалистите на института съветските войски вършат няколко несполучливи опита да напреднат към града на 17 май. В същото време те съумяха да реализират стеснен прогрес в региона на Лиман.

В посока Харков украинските войски не престават да изтласкват съветската войска обратно. Според Олег Синегубов, началник на регионалната администрация на Харков, руснаците се пробват да противодействат на украинска контраатака по посока на Волчанск – значим транспортен възел на към 90 км от Харков.

Междувременно украинските въоръжени сили не престават да заплашват съветските направления за доставки по пътя им от Волчанск към Изюм. Според Пентагона Русия евентуално продължава да държи позиции наоколо до Харков, по-специално селища по пътя за Белгород.

В южното направление – Херсонска и Запорожка област – по оценки на ISW, съветските сили не са били дейни и не престават да укрепват отбранителните си позиции.

Украинските медии оповестяват тази заран за ракетни удари по Днепър и Николаев.

Ръководителят на регионалната администрация на Днепър Валентин Резниченко оповестява, че Днепър е бил обстрелван с ракети през нощта. Една от ракетите е била прихваната от украинската противовъздушна защита, а отломките падат на територията на частни домове. Втората ракета е разрушила оборудване на транспортната инфраструктура.

ISW също разяснява обстановката в „ Азовстал “.

Защитниците на Мариупол, които бяха блокирани в завода два месеца, най-вероятно са се предали, откакто украинските управляващи са договорили с Кремъл изискванията за изтеглянето им от предприятието.

Американски специалисти считат, че Кремъл може да се е съгласил на договорка, с цел да съобщи цялостния си надзор над Мариупол и по този метод да противодейства на недоволството в обществените медии от неотдавнашното проваляне на съветските войски при прохода Северски Донец и от общата липса на прогрес в настъплението в Донбас и за бавния ритъм на нашествието като цяло.

В същото време Кремъл може и да откаже да замени бранителите на Мариупол и напомнят изявленията на депутати от Държавната дума, които желаят със закон да се забрани размяната или да бъде върнато смъртното наказване особено за тези военнопленници.

Институтът отбелязва, че евакуацията на „ Азовстал “ може да провокира неодобрение в Русия, защото преди този момент съветската агитация съществено популяризира „ сполучливите офанзиви “ против „ Азовстал “ и е основала очакване за заличаване на бранителите на Мариупол.

„ За някои руснаци може да е мъчно да съчетаят триумфалното обръщение с неочакваните договаряния, водещи до контрактувана капитулация “, се споделя в отчета на ISW.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР