Оценяваме ангажираността на духовното ръководство на Света гора за насърчаване

...
Оценяваме ангажираността на духовното ръководство на Света гора за насърчаване
Коментари Харесай

Росен Желязков приветства усилията на духовното ръководство на Света гора за насърчаване на диалога между вярващите

Оценяваме ангажираността на духовното управление на Света гора за поощряване и обогатяване на разговора, толерантността и разбирателството сред вярващите, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той и водената от него българска делегация разговаряха с управлението на Света гора в деня, в който се отбелязва освобождението на Света гора от турско господство.

Българските парламентаристи участваха и на службата в основната черква на Света гора " Успение Богородично " в столицата Карея.



Председателят на Народното събрание и народни представители са на обичайното посещаване в Атон за празника на манастира " Свети вмчк. Георги Зограф " - 16 ноември. В делегацията са включени заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ " Възраждане " Цончо Ганев, ръководителят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, националният представител от ПГ " Продължаваме промяната – Демократична България " Христо Даскалов, националният представител от ПГ " Българска социалистическа партия за България " Румен Гечев, националният представител от ПГ " ИТН " Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.



Росен Желязков изрази задоволството си от опцията да се срещне с духовното управление в " градината на Св. Богородица " – свято място за православните миряни. Той даде висока оценка на многостранната активност на управлението за богатството на православната черква, както и за ролята му за мира и стабилността на християнската общественост в света.

" Приветстваме напъните за запазване на духовността, вярата и Божието Слово, трансформирайки Света гора в привлекателен център за поклонници от целия свят ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

Той изрази българската поддръжка за благородното духовно дело в Атон и готовността ни за съдействие за богатството на православната черква и акцентира удовлетворението си от опцията делегацията да взе участие в празника на манастира " Свети вмчк. Георги Зограф ", тясно обвързван с българската история.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков подари икона на Св. Петка на заместник-губернатора на Света гора Аристос Касмироглу, а на духовния началник на Светия Кинотис протоепистата йеромонах Стефан – икона на Св. Иван Рилски.



По-късно българската делегация ще посети манастира и ще беседва с монашеското приятелство. Председателят на Народното събрание ще отпътува за България, а депутатите ще участват на вечерната работа и вечерното бдение в светата обител. На 16 ноември народните представители ще вземат участие в тържествената работа в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

Снимки: Александър Марков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР