Оцеляването на бездомните хора в условията на пандемия става все

...
Оцеляването на бездомните хора в условията на пандемия става все
Коментари Харесай

Зарязаха на улицата възрастна жена с COVID-19, общинските власти в Пловдив взимат мерки

Оцеляването на бездомните хора в изискванията на пандемия става все по-драматично. Причината е, че с цел да бъдат настанени в обществена институция, би трябвало да им бъде изработен PCR тест, а в случай че той се окаже позитивен – не е удачно да бъдат признати, даже и да са изолирани в обособена стая, тъй като това основава риск за разнасяне на болестта измежду останалите жители. Освен това в институциите няма доктор, който да наблюдава протичането на заболяването и възможните затруднения.

В такава обстановка изпада и 75-годишна пловдивчанка, която няма лично жилище, написа " Марица ". Търсейки заслон за студените нощи, тя се появява пред Центъра за краткотрайно настаняване за лица и фамилии в Пловдив. Заради ковид обаче приемането там става единствено с негативен тест. От обществената институция вършат бърз тест за COVID-19, който се оказва позитивен. Затова те вземат решение да повторят – и той дава същият резултат.
свързани новини18229на 04.08.2017
„ Жената не е имала признаци. След резултата от Центъра незабавно са звъннали до Бърза помощ – споделили са им: приберете я в изолатора, ние ще й изпишем лекуване. В институцията няма по какъв начин да се положат съответни грижи за нея – тук работят единствено чистачка, хазаин и обществен служащ, нямаме здравно лице “, изясни зам.-кметът по обществените действия Георги Титюков.

Затова той в тясна връзка с шефа на общинското опазване на здравето доктор Калин Калинов неотложно реагирали на обстановката и настанили старата жена в коронавирус отделението на МБАЛ „ Св. Мина “. „ Специален общински превоз я транспорти до лечебното заведение “, изясни доктор Калинов и добави, че поради възрастта й е редно да бъде приета в болница. „ Дори и да няма тежка симптоматика е рисково, в случай че не е под лекарско наблюдаване. Освен това тя е вирусоносител и съществува действителен риск да болести останалите жители на обществената услуга “, добави доктор Калин Калинов. Подкрепа в Центъра за краткотрайно настаняване за лица и фамилии в Пловдив намират общо 25 души и отговорност на общината е да им даде безвредна услуга.

Д-р Калин Калинов напомни, че общината постоянно се е грижела за здравето на жителите и като образец даде тестването с антигенни проби на учителите през февруари. Тогава по думите му интервенцията е била осъществена напълно с доброволния труд на чиновниците от ДКЦ-та, които са оставали след края на работния си ден, с цел да вземат пробите.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР