Оцелялата от Холокоста Това Фридман стана звезда на TikTok на

...
Оцелялата от Холокоста Това Фридман стана звезда на TikTok на
Коментари Харесай

Това Фридман стана TikTok звезда на 85 години с разказите ѝ за Холокоста

Оцелялата от Холокоста Това Фридман стана звезда на TikTok на 85 години, с помощта на 17-годишния си внук Арън Гудман, предават международните организации.
В фамилната всекидневна в Мористаун, Ню Джърси, той записва и разгласява къси видеоклипове от спомените на баба си за живота й през 1944 и 1945 година като шестгодишно дете в Аушвиц, нацисткия лагер за заличаване в Полша.
Снимка: Българска телеграфна агенция
И нейните прекарвания преди и след концентрационния лагер. Видеоклиповете в нейния акаунт на www.tiktok.com/@tovafriedman са събрали 75 милиона гледания, откогато дуетът баба внук почнал да ги разгласява. 
Снимка: Българска телеграфна агенция
Това Фридман от дълго време е известна на обществеността като най-младата оживяла от Аушвиц.  Това Фридман била единствено на шест години, когато е разграничена от татко си от нацистите и татуирана с номер, с който израснала, мислейки, че е нейното име - A27633.

Посветила е живота си на повишение на осведомеността за жестокото принуждение, което са претърпели тя и милиони други, и написа книга за претърпяното от нея, наречена " Дъщерята на Аушвиц ". 

Тя е едно от 5000-те еврейски деца, живеещи в полския град Томашов, покрай Лодз, които са изпратени в нацистки трудов лагер.

Това назова писането на книгата " катарзисно прекарване ", " надълбоко разтърсващо ", само че " доста значимо ", тъй като не желае светът да не помни. Това сподели, че към момента помни сълзите на татко си.

За татуировката си си спомня: " Не знаех никакви цифри, тъй като не бях ходила на учебно заведение. Не можах да схвана думата, тъй че трябваше да запомня нещо, като го чуя. Беше доста ужасно ". Това продължи да изяснява, че макар че доста оживели са избрали да отстранен татуировките си, откакто са били свободни, тя е избрала да резервира своите.

Разплаквайки се преди време в изявление, тя изясни: " Бях единствено на 12, само че си припомням, че споделих, че в случай че тук е добре да я имам, няма да го махна. Дори тогава почувствах, че би трябвало да споделя това. През 50-те години никой не искаше да чуе за това, само че желаех да го споделя със света, с цел да види какво се е случило ". 

Тя разкри, че дамата, която й направи татуировката, споделила, че ще й даде " дребен " и " чист " номер, тъй че в случай че оцелее след тестването, да може да " го покрие с риза ".

Фридман е учител, учен, има четири деца. 

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР