Оцелели от едно от най-тежките природни бедствия в Нова Зеландия

...
Оцелели от едно от най-тежките природни бедствия в Нова Зеландия
Коментари Харесай

Като фурна, но 1000 пъти по-лошо: Ужасът от изригването на Белия остров

Оцелели от едно от най-тежките естествени бедствия в Нова Зеландия разказват парещата болежка, когато са били затрупани от пламнал пясък, пепел и камъни по време на изригването на вулкана на остров Уакаари или Белия остров през 2019 година, при което починаха 22 души.

Техните показания бяха изслушани тази седмица по време на углавен развой, заведен от WorkSafe, регулатора за здраве и сигурност в страната, против шест страни, в това число трима братя, които имат острова, в миналото известна туристическа дестинация на 48 км от северния остров на Нова Зеландия.

По време на гърмежа на Whakaari, обичайното име на острова на маорите, са се намирали 47 души, в това число младоженци и фамилии, които са починали или са получили тежки изгаряния при случая.

Посредством видеовръзка от Австралия туристката Ани Лу съобщи пред съда в четвъртък, че е резервирала екскурзия до острова с майка си, откакто прочела за него в листовка, и сподели, че не са били предизвестени, до момента в който не са застанали на острова, че вулканът е с " второ равнище ".

" Не се загатваше, че нещата са рискови ", сподели тя.

Според шестстепенната система за предизвестие за вулкани в Нова Зеландия равнище две значи " умерено до засилено вулканично безпокойствие " с опция за изригване.

Туристите са били оборудвани с каски и противогази, само че другояче не им е било казано да носят или носят нещо особено, с изключение на затворени обувки и облекла, които ги покриват, сподели Лу.

" Впечатлението, което ни направиха, беше, че това е просто един елементарен ден ", сподели Лу.

Но това, което се случило, било ужасяващо тестване, вследствие на което Лу получила изгаряния на 38% от тялото си, което наложило голям брой кожни присадки, които оставили белези по единствените елементи на тялото ѝ, които не били изгорени.

В деня на изригването Лу споделя, че майка ѝ забелязала черен облак в небето, след което чули някой да крещи: " Всички бягайте ".

Видеозаписът, заимствуван в съда, демонстрира големи облаци пепел, които загрозяват групата туристи, съпроводени от екскурзоводи от кея, където е акостирала лодката им, до кратера.

Лу споделя, че първият ентусиазъм напразно е свалил каската ѝ и до момента в който се е гмуркала, с цел да се прикрие зад едно скално образувание, е държала противогаза на устата си.

Това, което се случило по-късно, провокирало талази от съвсем неописуема болежка, споделя Лу.

" Сякаш отвред се сипеха пясък и камъни по мен. Наистина, в действителност доста ме болеше ", споделя тя. " Просто горях. Никога до момента не съм усещала сходно нещо. Беше все едно някой е нагрял някакви игли, до момента в който станат горещи като желязо, и по-късно ги е запратил всичките върху теб ".

Trial opens over New Zealand's 2019 White Island volcanic eruption.

A massive explosion killed 22 people visiting the island while others were left with terrible burns
— AFP News Agency (@AFP)
" Помислете си, в случай че отворите фурна и топлината просто се втурне към вас. Това е нещо сходно, само че 1000 пъти по-лошо. "

Съдът изслуша записано изявление, което Лу даде на полицията няколко месеца след бедствието, а в четвъртък тя беше помолена да добави повече детайлности за последствията от изригването.

" Нямаше никакви ясни указания или проект, всички просто се ръководеха само от инстинкта за битка или бягство и тичаха непосредствено към кея ", сподели тя.

Лу сподели, че е влезнала във водата, с цел да спре легените си да се разтопят в плътта ѝ. Тя добави, че здравната помощ на лодката е била " доста лимитирана ", а запасите от вода са били незадоволителни, защото хората са се опитвали да отмият пепелта от кожата си.

Лу съобщи пред съда, че изригването я е трансформирало " физически и душевен ".

Преди бедствието тя е работила в стилната промишленост. След него е трябвало да си вземе отпуск, с цел да се лекува, и към този момент не е могла да се върне. " Наложи се да сменя напълно кариерата си, тъй като, знаете ли, колкото и мъчно да звучи, стилната промишленост е обвързвана с външния тип ", сподели тя.

По-рано съдът изслуша свидетелските показания на американските туристи Матю и Лорън Ури, които са били на меден месец и са резервирали екскурзия до острова посредством Royal Caribbean Cruises.

Матю Ури съобщи, че морето е било извънредно бурно по време на пътуването с дребна лодка до острова и доста от пасажерите са получили морска болест. Той сподели, че на туристите е било казано, че равнището на интензивност на вулкана е нараснало, което значи, че не могат да отидат в някои региони на острова.

" Споменаха, че за наше улеснение ще имаме респиратори. Това беше всичко, което си припомням, че споделиха за острова, до момента в който бяхме на лодката ", сподели той. " Може да са дали и няколко други информации, само че не си припомням нищо съответно ".

На острова Ури сподели, че водачите са отвели групата им до ръба на кратера, където са прекарали към 10 минути, преди постепенно да се върнат назад.

" Спомням си, че някой извика: " Виж " и аз погледнах и видях доста огромен черен облак, който излизаше от вулкана. И тогава ни споделиха да бягаме ", споделя той.

Лорън Ури споделя, че издигащият се черен облак е бил беззвучен, само че когато тя и брачният партньор ѝ се скрили зад една канара, чули " мощен взрив " при изригването на вулкана, а по-късно и писъци. " Писъци за помощ и писъци в мъка ", споделя тя в показанията си.

The first Australian witness in a trial over a deadly New Zealand eruption has given emotive testimony about her experience on that day.
— SBS News (@SBSNews)
Матю Ури сподели, че се е мъчил да диша, до момента в който ги е обгръщала вълна от топлота, която съгласно прокурорите е достигала 100 градуса по Целзий (212 градуса по Фаренхайт) или повече.

" Не знам дали беше пара или гореща пепел, само че беше на всички места по нас ", сподели той.

Когато небето се прояснило, оживелите се промъкнали през пълен пласт пепел, с цел да стигнат до дребната надуваема лодка, акостирала на кея.

" Някои хора не бяха толкоз ранени, колкото други, тъй че някои хора можеха да се качат на лодката доста по-лесно от други. (Някои хора) скачаха върху нея и избутваха други хора встрани ", сподели Лорън Ури.

От този ден насам двойката е претърпяла голям брой интервенции и присаждания на кожа.

" Искахме да имаме две деца, само че в този момент се смятам за високорискова, в случай че реша да имам деца ", споделя Лорън Ури. " Така че това се отрази на мен, на брачна половинка ми и на фамилиите ни доста повече, в сравнение с единствено на физическите ни пострадвания ", сподели тя пред съда.

Шестте страни, които се борят против обвиняванията, включват тримата братя, които са притежатели на острова - Андрю, Питър и Джеймс Бътъл и тяхната компания Whakaari Management Ltd (WML), както и ID Tours New Zealand Ltd и Tauranga Tourism Services Ltd.

Прокурорът от WorkSafe Кристи Макдоналд KC съобщи пред съда, че пасажерите на круизните кораби " не са получили никаква информация за здравето и сигурността преди началото на обиколката " и че WML не е изпълнила задължението си да се грижи за туристите, посещаващи острова.

Към 2019 година тя съобщи, че WML е осъществила годишна облага от към 1 млн. новозеландски $ (640 000 щатски долара) от туризма на острова, само че не са били изразходвани задоволително средства за обезпечаване на сигурността на оборудванията.

" WML беше длъжна да разбере рисковете от това, което прави. Тя по този начин и не си направи труда да разбере вярно рисковете ", сподели тя.

Buttles и WML отхвърлят обвиняванията. По време на друго правосъдно съвещание, в което се искаше обвиняванията да бъдат отхвърлени, юристът на Бътълс Дейвид Нейтце съобщи, че братята са имали дребен надзор върху екскурзиите, съгласно филиала на CNN Radio New Zealand.

Horrifying moment tourists are engulfed by ash cloud as they try to flee volcanic eruption is shown in court as trial into White Island eruption that killed 22 people begins in New Zealand
— MURAT SONGÜN (@Hak_0606)
Пет организации към този момент са се признали за отговорни и чакат присъда, в това число Volcanis Air Safaris, Aerius, Kahu NZ и White Island Tours.

Новозеландската научна организация GNS се призна за отговорна по едно обвиняване за това, че не се е съветвала с водачите на хеликоптери за рисковете, а едно обвиняване беше отхвърлено.

Миналата година операторът на първокласни чартърни полети Inflite се призна за отговорен и беше санкциониран с 227 500 новозеландски $ (145 000 USD) плюс правосъдните разходи. Обвиненията плануват оптималната санкция от 1,5 млн. новозеландски $ (950 000 щатски долара).

Очаква се правосъдният развой да продължи 16 седмици.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР