Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно членствоВ

...
Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно членствоВ
Коментари Харесай

Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!

Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно участие

В доста интензивна връзка с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България сложи – доникъде на годината да подаде молба за участие в " чакалнята на еврозоната ", споделя в изявление за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов, съобщи Dnes.bg.

" Нашето схващане е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече сходно решение. Още повече, че има и консенсус в обществото ".

Според Горанов опитът за неравнопоставено отношение и слагане на предварителни условия към България за сходно участие не е в сходство с един от главните правила в контракта за действие на Европейския съюз: за еднообразно отнасяне на страните членки.

" И ние не можем да приемем за почтена позицията на този, който споделя: изпълнявате критериите, само че нямате място в ERM II и еврозоната. Ние сме поели ангажимент за участие в нея още при присъединението си към Европейския съюз, и това е въпрос единствено на време и осъществяване на критериите. А нашето схващане е, че тези критерии са изпълнени ", разясни още Горанов.

" Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на процедура в преддверието, единствено с участието в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се одобри за непълноценно участие. Можем да ги преглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния ", споделя още финансовият министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР