Отрязаха с флекс най-високата фигура на Паметника на съветската армия.

...
Отрязаха с флекс най-високата фигура на Паметника на съветската армия.
Коментари Харесай

Отрязаха с флекс ръката с шпагина от най-високата фигура на Паметника на Съветската армия

Отрязаха с флекс най-високата фигура на Паметника на руската войска.

Демонтажът на Паметника на Съветската войска стартира сутринта на фона на митинги и бе оповестено от регионалния шеф на София Вяра Тодева.

О коло 18 ч. стартира рязането с флекс на най-високата фигура на монумента, на която е изобразен руски боец, размахващ над главата си автомат " Шпагин ". Около 18.30 часа ръката с автомата увисна и беше свалена с крана.

Техника беше инсталирана тази заран на фона на митинги, съпроводени със пристрастености, крайни политически оценки и мнения.

Б локада на Орлов мост, полицейски кордон, ранен народен представител от Българска социалистическа партия, шествия в отбрана. Всичко това в директен конфликт с оценката, предоставена от регионалната администрация, че паметникът е рисков и е нужна незабавната му реституция,  предава Българска национална телевизия. 

" От 70 години този монумент в никакъв случай не е реставриран.  Ние възложихме това проучване и резултатите демонстрираха, че вследствие на времето са се получили съществени пукнатини във фигурите ", сподели Вяра Тодева, регионален шеф на София.



Експертното мнение е направено от скулптора Марин Марков.

" Има съществени пукнатини, които тук-там са до 4-5 см. Когато е инсталиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала ", разяснява Марин Марков.

Заместник регионалният шеф на София Георги Чичков изясни, че първо ще бъде издигнато скелето, което опасва паметника, с цел да има допир на служащите до най-високите фигури. Ще се отстраняват поетапно части с величина до 4-5 тона.

" Ще би трябвало да се вдигнат 2-3 равнища според от оперативната височина за работата, с цел да може да има допир на служащи до съответните фигури ", изясни Георги Чичков, заместител регионален шеф на София-град.

Вяра Тодева изясни, че първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо. Но не сподели къде тъкмо ще се съхраняват.

" Ами, на този стадий те ще бъдат преместени в държавен парцел. Те ще бъдат строго охранявани ", съобщи Вяра Тодева.
След социална поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се по-късно фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, в случай че пространството там разрешава това.

  “Те ще бъдат строго охранявани. Получили са се съществени пукнатини, по тази причина се постанова корекция. Днес ще бъде доизградено скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури.

Следващите стъпки ще са частите да бъдат сортирани и разказани, а по-късно - извозени до местата за предпазване. Ще възложим социална поръчка за самата реституция.  След това детайлите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство или на по-подходящ терен, който сега обследваме ”, изясни Тодева.

 

И добави, че е планувано демонтажът да завърши за 59 дни.

 

От столичната организация на Българска социалистическа партия оповестиха, че провеждат митинг против местенето на паметника . “Няма да позволим паметника да бъде изместен. Това следващо безумство, което продължава към този момент 30 години, на едни псевдополитици с неразбираеми биографии, които желаят да се борят с културно-историческото завещание на града, няма да го допуснем. Разбира се, подхванали сме и всички нужни законови средства, с които да го спрем. Поискали сме от основния проектант на София по ЗДОИ, с цел да разберем дали имат позволение за градеж, с цел да могат да вършат каквото и да е по този монумент. Ако няма такова позволение, тази активност е противозаконна и някой би трябвало да понесе отговорност за това, допускам - регионалният шеф ”, съобщи Иван Таков, ръководител на градската организация на Българска социалистическа партия в София.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че не утвърждава тези действи я.

"   акцентира Бойко Борисов.

ПП-ДБ излязоха с декларация от парламентарната естрада.

" Възраждане " се заканиха, че ще предпремат всички ограничения, в това число и на ръба на закона,  за да запазят Паметника на Съветската войска на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, тъй като имат подозрения, че длъжностните не са спазили закона и правят всичко прикрито за необятната общност.

" Това, което става, е, че възвръщаме фашизма в България,  защото за една група хора този монумент символизира някаква черна страница от историята на България, единствено че в край сметка той символизира успеха над фашизма, това е концепцията на самия монумент ", сподели Деян Николов - общински консултант " Възраждане ".

Всеки монумент е парченце от историята на България и би трябвало да се пази, упорстват от Българска социалистическа партия . Корнелия Нинова прикани демонтажът да спре, тъй като тази тематика единствено разделя обществото.

" Разрушавайки монументи, рушите историята на България. Ние сме за това всички монументи да се запазят, да се учи историята такава, каквато е била ", счита Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Българска социалистическа партия и " Възраждане " оповестиха, че ще внесат предложение за осъществяване на референдум, на който хората да решат каква да е ориста на Паметника на Съветската войска . По-късно представители на Българска социалистическа партия се срещнаха с премиера по тяхно гледище, поискали са да спре демонтажа. Според тях Денков не е бил наясно с тематиката. Поел е ангажимент да приказва с регионалния шеф на София.

Реакция пристигна и от Москва.  Говорителката на съветското външно министрество Мария Захарова съобщи, че одобряват демонтирането на паметника като враждебна стъпка от страна на България, която утежнява двустранните връзки.

" Разглеждаме разрушаването на паметника на нашето общо минало като следващата враждебна стъпка на публична София, която утежнява така и така патовата обстановка в двустранните връзки. България за следващ път избира неверната страна на историята ", акцентира Мария Захарова - представител на съветското външно министерство.

Захарова отбелязва, че българската страна е пренебрегнала настойчивите оферти на Москва за съвещания по отношение на ориста на паметника.

Построен през 1954 година паметникът на Съветската войска към този момент 30 години притегля внимание към себе си.  Съоръжението съставлява над 40 метрова база с 8-метрова централна фигура и голям брой странични композиции, които изобразяват руски боец с много по-ниски от него български татко и майка с дете. През годините има два по-сериозни опита за ремонт. Един при започване на 90-те години на предишния век, когато процедурата не стига до край, защото паметникът е държавна благосъстоятелност и решението на Общинския съвет е анулирано. И втори - преди към две години.

П ървата копка на най-големия монумент в столицата и един от най-големите в страната е направена през 1952 година  Идеята е да символизира „ признателността на българския народ към Съветската войска – освободителка ”. Надпис, който е изписан и върху самия него.

Демонтират фигури от Паметника на Съветската войска (ВИДЕО+СНИМКИ) 

„ През 1949 година Вълко Червенков взема решение да изрази за следващ път огромната си обич към Съветския съюз и Сталин като издигне този монумент в сърцето на София ” , описа доцент Тодор Чобанов, историк, някогашен зам.-кмет на София.

„ Червената войска влиза в България не без аргументи. Искам да ви напомня нещо, тъй като считам, че  борбата против паметника е борба против историята. В България на власт от 1941 година е държавно управление, което ни направи съдружник на Хитлер. България е част от обединението на немския нацист, която вся подобен смут в Европа.  След това за няколко дни става нещо като смяна на властта и се счита, че надали не страната ни внезапно се е демократизирала, нищо сходно ”, изясни Александър Симов, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Монументът е посрещал посетители и софиянци при влизане през „ Орлов мост ” - тогава последна точка на града.

„ Смятам, че този монумент е издигнат, с цел да ни припомня, че в България е имало фашизъм.  Имало е профашистко държавно управление и е имало победоносна антифашистка опозиция, която съумява да смъкна следовници на Хитлер у нас ”, разяснява още Симов.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР