Отровен химикал е откриван системно в храни на българския пазар

...
Отровен химикал е откриван системно в храни на българския пазар
Коментари Харесай

Отровна съставка е откривана постоянно в храни у нас като руска салата, сладолед, желета, майонеза и лютеница

Отровен химикал е откриван редовно в храни на българския пазар и страната ни е била неведнъж предупреждавана от други страни в Европейски Съюз. В Системата за бързо обявяване за рискови храни на Съюза () от началото на септември до 29 октомври 2021 година са постъпили близо 60 известия с равнище " сериозен риск " за съществуване на етилен оксид в разнообразни типове храни, импортирани у нас, предизвестява " Активни консуматори ". За същия интервал Брюксел е присъединил страната ни в 8 предизвестия. За последната година известията единствено за България са 49. От " Активни консуматори " разясняват, че броят им е " прекомерно огромен ".

Не е известно държавният надзорен орган - Българската организация за сигурност на храните - да е обявила по публично наличен метод информация за съответните храни и комерсиалните обекти, в които те са се продавали, написа offnews.bg. Не е ясно дали са били конфискувани. OFFNews изпрати питане с тези въпроси до БАБХ и чака разяснението им.

Какво е етилен оксид ?

Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединяване. Той е повтаряем етер и е най-простият епоксид. В естествени условия е прозрачен и леко блудкав на аромат газ. Намира необятно приложение като суровина в химическата промишленост. От него се създават етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и други

В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е общоприета процедура за стерилизация на медицински произведения, да вземем за пример спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за отнасяне на някои зърнени култури. Ако третирането не е направено според условията, етилен оксид ът става част от готовите за консумация храни.

Защо е рисков?

Етилен оксидът е токсичен газ. При поемане в огромни количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалителен, провокиращ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно деяние. Дълготрайното въздействие на етилен оксид а, да вземем за пример консумация на храни съдържащи следи от веществото, може да докара до развиване на лимфоми, левкимия и рак на гърдата.

В Европейски Съюз е неразрешено подготвени за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка той се употребява всеобщо.

Профилът на рисковите храни

Близо 90% от храните, разпознати с етилен оксид , са или софтуерни добавки (Е номера) известни като „ гуми “, или артикули, съдържащи тези субстанции. Проблемните софтуерни добавки са известни под имената „ ксантанова гума “, „ гума локуст “ „ гума гуар “ и други Те се внасят от Азия и се влагат в големи количества в подготвени за консумация храни и надлежно ги замърсяват с етилен оксид.

Сред рисковите артикули може да са готовите за консумация салати, изключително „ Снежанка “ и „ Руска “, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и други

Това са най-вече индустриално създадени подготвени храни и овкусители. Много евентуално е в забележителна част от изброените нагоре артикули да са употребявани към този момент посочените нечисти „ гуми “.

Пълен лист на рисковите храни, популяризирани в България в последната година, може да видите .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР